Ukrainas kara balsis. Ar velosipēdu pāri frontei • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Ar velosipēdu pāri frontei

Arifs Bahirovs no Severodoneckas aizbēdzis, 65 km nominoties ar velosipēdu. Foto no privātā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Arifs Bahirovs (45) ir sabiedriskais darbinieks un kultūras pasākumu organizators no Severodoneckas Ukrainas austrumos. Trīs kara mēnešu laikā pilsēta ir gandrīz pilnībā sagrauta un brīdī, kad lasāt šo rakstu, iespējams, jau kritusi Krievijas karaspēka rokās.

Arifs, nogādājis drošībā savu ģimeni, palika pilsētā līdz pēdējam, palīdzot evakuēt 130 tūkstošus tās iedzīvotāju, kā arī kultūras vērtības un mākslas darbus. Taču 21. maijā arī viņš pameta to, kas palicis pāri no dzimtās Severodoneckas, aizbraucot līdz 65 kilometru attālumā esošajai Dnipro — cauri kaujas laukam ar velosipēdu.

«Par spīti tam, ka pilsētā nav nekādu militāru objektu, pa mums jau no pirmajām dienām šāva ar visu, ja neskaita atomieročus. Tā nav oficiāla statistika, bet es domāju, ka Severodoneckā ir gājuši bojā vismaz 2000 civiliedzīvotāju,» viņš stāsta. «Es spriežu pēc improvizēto apbedījumu daudzuma. Kad pārstāja darboties kapsētas un vairs nenotika izvadīšanas, policisti, kamēr tie vēl bija, un komunālo dienestu darbinieki vāca līķus no pilsētas ielām. Sprādzienu rezultātā bojāgājušie nereti bija jāsalasa pa daļām, no dažiem bija palikusi tikai galva vai kāja. Viņus apraka līdzās klosterim. Nav precīzas uzskaites, bet tur bija aptuveni 1500 šādu apbedījumu. Tas jau bija pirms kāda laika. Ja vēl pieskaita tos, kas ir aprakti zem drupām vai nomiruši savos mājokļos, kad beidzās medikamenti, skaitlis noteikti būs lielāks.»

Severodonecka netika aplenkta, tāpēc iedzīvotājiem līdz pēdējam bija iespējas evakuēties, tomēr, pēc oficiālās statistikas, pilsētā joprojām ir palikuši ap 10 tūkstošiem iedzīvotāju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu