Otrais «restarts» • IR.lv

Otrais «restarts»

1
Aivars Ozoliņš

Valdībā nomainīti divi ministri, taču miera nebūs līdz pat vēlēšanām

Valdība ir pārdzīvojusi arī otru «restartu». Un atkal krīzi bija izraisījusi Nacionālā apvienība, un atkal tās epicentrā bija Jānis Vitenbergs.

Pērn maijā ziņu virsraksti vēstīja: «Kariņš atlaiž ekonomikas ministru Vitenbergu.» Tomēr tolaik atlaida tikai uz dažām nedēļām, un Vitenbergs atgriezās valdībā, kurā vairs nebija kampiedervalsts. Šajā reizē nomainīti tikai divi ministri, bet koalīcija paliek tā pati. Taču diezin vai notikums ir mazāk nozīmīgs, ja jau «nacionālistu» lielāko, viņu ieskatā visas valdības vērto dārgumu Kariņš šiem tomēr atņēma, bet valdība tik un tā turpinās strādāt.

Pirms gada valdība gandrīz krita, kad NA anektēja Vitenbergu, kuram KPV, kā pats teica, bija devusi iespēju «darboties politikā», taču tobrīd bija kļuvušas tuvas «ģimeniskās vērtības». Koalīcijas līgums uzreiz vairs nebija spēkā, kaut gan NA raudzīja tēlot, ka nekas īpašs neesot noticis. Pēc trīs nedēļu kaujām bija izmests iekšlietu vai drīzāk skaistumkopšanas Ģirģens, kura vietā nāca Golubeva, bet labklājības Petravičas vietu dabūja Eglītis no JKP, kura izmantoja iespēju, lai izglītības Šuplinsku nomainītu ar vēsāko Muižnieci. Vitenbergs palika amatā kā nu jau nacionālists.

Tolaik NA operācijas mērķis acīmredzot bija iedabūt valdībā drauga Lemberga «zaļos zemniekus». To nogrieza Jaunās Vienotības piekodinājums, ka tā nepiedalīsies citā valdībā, ja «partneri» gāzīs šo. Bez JV neko citu sastiķēt nevarētu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu