«Esmu krīžu cilvēks» • IR.lv

«Esmu krīžu cilvēks»

2
Kristaps Eklons. Foto — Kristīne Madjare
Jana Altenberga

Uzrunāts vēlā sestdienas vakarā, ģenerālis Kristaps Eklons izlēma ātri kā jau ugunsdzēsējs — piekrita pārņemt iekšlietu ministra stafeti — un neizslēdz arī startu vēlēšanās

Kad pēc iekšlietu ministres Marijas Golubevas demisijas vairāku dienu laikā Attīstībai/Par! neizdevās atrast piemērotu kandidātu savās rindās, izvēle krita uz nozares profesionāli — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ilggadējo priekšnieka vietnieku, kura kandidatūru partija publiski pieteica svētdien. 

Lai jaunos ministra pienākumus nejauktu ar dienestu, sarunājamies netālu no Kristapa Eklona darbavietas — Spīķeru kvartālā. Pēc sarunas ģenerālis steidz uz tiešsaistes sapulci ar Ukrainas glābšanas dienestu, kas karā esot zaudējis jau 50 glābējus.

Jūs nonākat ministra amatā pēc valdības sašūpošanās, ko raisīja 9. maija atzīmēšana Ukrainas kara fonā. Cik profesionāls bija policijas darbs, un vai bija pamats iekšlietu ministres demisijai?
Saprotot, ka ir priekšvēlēšanu laiks, esmu pārliecināts, ka tur ir vairāk politisks aspekts. Pilnīgi noteikti policijas darbs bija profesionāls. Premjeram nav pārmetumu valsts dienestiem. Tas nozīmē, ka sagatavošanās darbi bija augstā līmenī. Kaut kas ne līdz galam nostrādāja pašā procesā. Būtiskākais, ko redzu, — nepietiekama palīdzība pašvaldībām lēmumu pieņemšanā. Tieši sadarbību no drošības dienestu puses redzu kā pilnveidojamo momentu.

Kurš jūs uzrunāja šim amatam, un kāpēc piekritāt?
Mani uzrunāja veselības ministrs Daniels Pavļuts kā partijas vadītājs. Absolūti negaidīti, jo mēs ar viņu pat neesam līdz šim pārmijuši neviena vārda. Viss notika jau dziļā sestdienas vakarā — saruna, piedāvājums, pārliecināšana, motivēšana, pārdomu vakars, vēl intensīvāks pārdomu rīts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu