Ukrainas kara balsis • IR.lv

Ukrainas kara balsis

Novērošanas kamerā redzams, kā okupanti izklīdina protesta mītiņu Hersonas centrā 21. martā. Foto – Scanpix
Mārtiņš Galenieks

Okupācijā kā Orvela romānā

Mikola Šapovals. Foto no privātā arhīva

Hersonu, administratīvā apgabala centru Ukrainas dienvidos, kur pirms kara mita apmēram 300 tūkstoši iedzīvotāju, Krievijai izdevās ieņemt pašā kara sākumā, jau 2. martā. Nebija lielu kauju un postījumu, taču pilsēta «atbrīvotājus» sagaidīja nevis ar ziediem, bet nemitīgām demonstrācijām, kurās iedzīvotāji izgāja ar Ukrainas karogiem, pieprasot iebrucējiem pamest Hersonu. Neviena no okupantu iecerēm — izsludināt referendumu par atdalīšanos no Ukrainas, ieviest Hersonas apgabalā rubli vai pat vienkārši pievienot apgabalu Krievijai — pagaidām nav realizēta. Taču šobrīd apsīkuši arī protesti. Dzīve pilsētā kļuvusi tik neizturama, ka to pametusi apmēram puse iedzīvotāju, stāsta hersonietis Mikola Šapovals (29), kuram izdevās aizbraukt aprīļa beigās.

«Protesti, kas sākotnēji bija masveidīgi, notika vēl krietnu laiku arī aprīlī, un pēdējais bija paredzēts pat 9. maijā,» viņš stāsta. «Taču ar laiku tie kļuva mazskaitlīgāki. Pilsētā saradās daudz Krievijas policistu un specdienestu darbinieku. Protestus sāka apspiest arvien brutālāk. Izklīdināšanai sāka izmantot asaru gāzes granātas, ko šāva tieši pūlī. Un vairums no tiem, kas gāja uz protestiem, ir vienkārši aizbraukuši.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu