Laikmeta beigas • IR.lv

Laikmeta beigas

3
Aivars Ozoliņš

ZZS bija pēdējais no oligarhu ietekmes politiskajiem rīkiem

Ziņas par ZZS šķelšanos ir netaisnīgi otršķirīgas. Sak, kaut kāds it kā «zaļais» Tavars vairs negribot būt kopā ar nevienam vairs neinteresanto Lembergu, tāpēc vēlēšanām taisīšot kaut ko ar Liepājā zināmo Pīlēnu, kurš pats gan nekandidēšot, toties kandidēs kāds Smiltēns, kura partijas nosaukumu tikai retais ir ielāgojis. It kā stāsts būtu par dažu margināļu pārgrupēšanos, nevis par atjaunotās Latvijas vēsturē varenākā politiskā veidojuma galu, kura saimnieks necik sen lēma, kurš būs prezidents, premjerministrs un ģenerālprokurors.

Latvijas Zemnieku savienības un Latvijas Zaļās partijas apvienību izveidoja 2002. gadā uzreiz pēc Lemberga vēsturiskās vienošanās ar Šķēli 2001. gadā «par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu» (lai nav jāsaka, ka par institucionalizētu zagšanu), kuras pirmais lielais darījums bija Latvijas kuģniecības privatizēšana tajā pašā gadā. Kopš tā laika un līdz pat šai Saeimai ZZS bija visās valdībās, atskaitot Valda Dombrovska trešo, kura tāpēc nostrādāja tikai divus gadus (no 2011. gada rudens līdz 2014. gada sākumam).

Kad savu daļu paprasīja un dabūja Šlesers, oligarhu triumvirāts gandrīz desmit gadus diktēja politikas noteikumus Latvijā. «Lembergu par premjeru, bļaģ!» Lembergs lamājās tās desmitgades beigās KNAB ierakstītajās «Rīdzenes sarunās». «A nahren man tas vajadzīgs!» ZZS ilggadējais «premjerministra kandidāts» deva priekšroku savu bandinieku izvietošanai valsts amatos līdz pat visaugstākajiem. Šķēles Tautas partija pašlikvidējās jau 2011. gadā, Šlesers turpina mēģināt stiķēt bezcerīgus projektus, toties «zaļajiem zemniekiem» vēl arī pirms šīs Saeimas vēlēšanām 2018. gadā bija savs premjerministrs. ZZS šķelšanās tagad pabeidz šo laikmetu. Taču ar purkšķi, nevis ar blīkšķi.

Pagājušonedēļ ZZS līdzpriekšsēdētājs Armands Krauze paziņoja, ka LZP priekšsēdētājs Edgars Tavars nevēloties būt apvienībā tāpēc, ka pēc nākamās Saeimas vēlēšanām ZZS varētu slēgt vienošanos ar Lemberga partiju Latvijai un Ventspilij vēl uz četriem gadiem, un, kaut gan šāda vienošanās vēl neesot «darba kārtībā», pamet apvienību un vēlēšanās piedalīšoties kopā ar Latvijas Reģionu apvienību. Tavars pats todien neteica neko. Šonedēļ viņš un citi paziņoja, ka veidošot jaunu vēlēšanu apvienību. (Kā par godu šim paziņojumam LZS otrdien pameta Lemberga izauklētā politiķe Dana Reizniece-Ozola.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu