Somi nāk! Ar draugu • IR.lv

Somi nāk! Ar draugu

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzruna Somijas parlamentā 8. aprīlī. Foto — Scanpix
Markus Kuokanens, speciāli Ir

Krievijas asiņainais karš Ukrainā skaudri atbalsojas pie Baltijas jūras — somi strauji mainījuši domas un vēlas nekavējoties iestāties NATO. Viņu pēdās seko Zviedrija

Protestēt pret pievienošanos NATO — tā tagad Somijā ir nepateicīga un vientuļa nodarbe. «Dienu pēc dienas NATO atbalstoši žurnālisti no NATO atbalstošiem medijiem intervē NATO atbalstošus ekspertus. Kritiskās balsis ir apklusinātas. Atmosfēra ir kļuvusi skarba, pat biedējoša,» pagājušajā nedēļā parlamentā žēlojās kreiso spēku deputāts Markuss Mustajervi. Viņš bija viens no runātājiem vēsturiskajās piecu stundu debatēs, ar kurām 20. aprīlī parlaments sāka procesu, kas jau tuvākajās nedēļās var rezultēties ar Somijas oficiālu pieteikumu NATO.

Šādam solim vairs nav atlicis daudz pretinieku, tomēr daži politiķi joprojām uzskata, ka iestāšanās NATO ievilks Somiju konfliktos, no kuriem tā varētu izvairīties. Mustajervi ir viens no skeptiķiem. Parlamenta debatēs viņš pauda, ka iestāšanās NATO vājināšot nācijas pašaizsardzības garu un drošības sistēmas mugurkaulu — obligāto militāro dienestu. Viņš arī brīdināja, ka ASV prezidenta amatā var atgriezties Donalds Tramps un panākt lielvaras izstāšanos no NATO.

Taču kolēģi nepiekrita. Kad viņš beidza runāt, kāds saniknots parlamentārietis izsaucās: «Kādas pasakas!» Pirms sēdes vadītājs ar āmuriņa klaudzieniem sauca deputātus pie kārtības, mikrofoni vēl uzķēra sievietes balsi, kas mēģināja visus nomierināt: «Demokrātijā ir jāciena atšķirīgi viedokļi!»

Kopējais noskaņojums Somijas politiskajā varā ir skaidrs. Kad 5. aprīlī sabiedriskā raidorganizācija YLE aptaujāja parlamentāriešus, tikai 6 no 200 deputātiem publiski izteicās pret iestāšanos NATO. 71 to atbalstīja, bet 88 tobrīd vēl atteicās paust publisku viedokli. «Es prognozēju, ka 80—90% parlamentāriešu atbalstīs Somijas dalību,» noskaņojumu parlamenta aizkulisēs Ir komentēja centriskais deputāts Miko Kerne.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu