Līdzsvaram ar dabu • IR.lv

Līdzsvaram ar dabu

Vita Jaunzeme. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Mārtiņš Galenieks

Šogad Lielā talka Latvijā notiks jau 15. gadu pēc kārtas. Savākto atkritumu daudzums ik gadu sarūk, par spīti tam, ka talkotāju skaits nemazinās, tātad Latvija kļūst tīrāka, priecājas talkas rīkotāja Vita Jaunzeme

Tiekamies ar organizācijas Pēdas vadītāju Vitu Jaunzemi kādā āra kafejnīcā Teikā. Abi esam ieradušies nedaudz agrāk par norunāto laiku, un, gaidot ēdienu, viņa sniedz interviju Latvijas Radio, enerģiski stāstot par Lielo talku, kas notiks šosestdien, 30. aprīlī. Viņa pati iešot palīgā vākt gružus Valsts prezidentam, kurš tradicionāli ir Lielās talkas patrons.

«Es šad tad tiekos ar prezidentiem,» viņa nevērīgi attrauc, kad vēlāk par to pārjautāju. «Esmu dzirdējusi daudz kritikas, ka piedalīšanās politiķiem ir tāda kā zīmēšanās. Taču, ja cilvēks strādā, lasa atkritumus, viņš taču zīmējas ar kaut ko labu. Kaut ko reāli padara. Man nepatīk tie, kas sēž mājās un kritizē. Būtu labāk pateikuši paldies, ka vide tiek sakopta.» 

Patiesībā sabiedrības atbalsta talkai netrūkst. Šogad tā notiek jau piecpadsmito gadu, un, pēc organizatoru apkopotās statistikas, tajā piedalījies pusmiljons Latvijas iedzīvotāju, tātad apmēram ceturtā daļa no visiem. Bet, skaitot pa gadiem, kopā bijis vairāk nekā miljons talcinieku. No dabas savākti tūkstošiem tonnu atkritumu. Tiesa, statistika absolūtos skaitļos Vitai nešķiet pārāk svarīga.

«Pirmos gadus mēs neveicām savākto atkritumu uzskaiti tonnās, tāpēc es nevaru pateikt precīzi, cik daudz pa šiem gadiem ir savākts,» viņa saka. Svarīgi ir tas, ka pēdējos gados tiek savākts arvien mazāk atkritumu, lai gan dalībnieku skaits nemazinās. Tas gan gadu no gada ir atkarīgs no laikapstākļiem un citiem faktoriem. Piemēram, pērn bijis ļoti daudz cilvēku, jo, sēdēdami mājās pandēmijas dēļ, visi bija noilgojušies pēc kopējām aktivitātēm. Savāca apmēram 2000 tonnu mēslu, līdzīgi kā aizpērn, bet vēl pirms dažiem gadiem talkās regulāri savākuši divas vai trīs reizes vairāk. Tas ir pozitīvi, tātad Latvija pamazām kļūst tīrāka, saka Vita Jaunzeme.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu