Bruņosimies straujāk • IR.lv

Bruņosimies straujāk

1
Pagājušā gada militāro mācību Namejs 2021 laikā Augšdaugavas novadā. Foto — LETA
Jana Altenberga

Aizsardzības budžets trijos gados pieaugs līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Kā papildu līdzekļi palīdzēs stiprināt Latvijas drošību?

Militāro mācību Namejs 2022 fokusā šogad ir Latvijas aizstāvju spēja sadarboties ar NATO papildspēkiem uzbrukuma gadījumā Baltijas valstīm. Sākot no sabiedroto uzņemšanas un savstarpējas gaisa un jūras spēku koordinēšanas līdz pat desanta izsēšanās atvairīšanai, aizsardzības gatavība tiek trenēta reālos apstākļos ārpus poligona. No aprīļa vidus Latvijā ierodas vienības no ASV, Čehijas, Polijas, Lielbritānijas un Baltijas valstīm, vienlaikus pulcējot ap trim tūkstošiem sabiedroto un gandrīz tikpat Latvijas karavīru, jo Namejs 2022 sakrīt ar vairākām citām militārajām mācībām. 

Pagājušajā nedēļā Liepājas ostā iekuģoja krava ar vairāk nekā 350 ASV militārās tehnikas vienībām, kas atgriezīsies dzimtenē pēc mācību beigām, taču jau aprīļa beigās Latvijā ieradīsies Dānijas vienība aptuveni 800 karavīru sastāvā, lai atturētu no iespējamās agresijas Baltijas reģionā.

Ziemeļatlantijas līguma 5. pants sniedz drošības garantijas uzbrukuma gadījumā, taču tā paša līguma 3. pants nosaka katrai dalībvalstij pienākumu stiprināt savas aizsargspējas. Atbilstoši NATO vadlīnijām Latvija jau kopš 2018. gada savai aizsardzībai atvēl vismaz 2% no IKP. Taču pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā valdība lēma mūsu aizsardzības budžetu palielināt līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta, un pagājušajā nedēļā Saeima apstiprināja attiecīgus likuma grozījumus. 

Papildu finansējums ļaus mūsu aizsardzības spējas uzlabot ātrāk — jau tuvāko piecu vai sešu gadu laikā. Lēmums ļauj plānot un noslēgt ilgtermiņa līgumus par bruņojuma piegādi, galvenokārt fokusējoties uz trīs spēju attīstīšanu: krasta aizsardzību, vidējas darbības pretgaisa aizsardzības un tālas darbības raķešu sistēmām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu