Idejas brīvība • IR.lv

Idejas brīvība

Uģis (no kreisās) un Ivo Ozoliņi, SIA UOT saimnieki. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Pirms divdesmit gadiem Uģis Ozoliņš dzimtas mājās Džindžās sametināja savu pirmo frēzi. Tagad viņa un brāļa Ivo vadītais uzņēmums UOT gadā izgatavo divdesmit praktiskas un izturīgas meža augsnes apstrādes iekārtas

Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, Uģim Ozoliņam, kā daudziem Latvijā, pirmā doma bija — kā varu palīdzēt? Vienā no Ata Klimoviča reportāžām izlasījis, ka ukraiņu karavīru mobilitātei vajadzīgi džipi, nosprieda, ka viņa lielais bezceļnieks varētu labi noderēt cīnītājiem. «Bija dažas tehniskas ķibeles, tāpēc aizvedu uz servisu sataisīt un visu vēlreiz pārbaudīt, lai saspringtā brīdī mašīna nepieviļ. Pielēju bāku, ieliku rezerves riepas un atdevu vīriem, kas mašīnas nogādā Ukrainā. Tas bija kopējs ģimenes lēmums,» rāmā tonī klāsta Uģis. 

Džipu nogādātāji Ukrainā, Tvitera konvoja vīri, kuri šajās dienās pieredz pārsteidzošu latviešu atsaucību un gatavību palīdzēt, ieraugot smiltenieša devumu brīvības cīnītājiem, bija pārsteigti un aizkustināti — bez šaubu ēnas, atdot tādu skaistuli, tiešām!

Varu uztaisīt labāk!

Uģis kopā ar brāli Ivo ir izveidojis uzņēmumu UOT un ražo meža augsnes apstrādes tehniku — disku arklus, pacilu veidotājus, sējmašīnas, priekšējās uzkares sistēmas. Tie ir oriģinālas konstrukcijas agregāti, kuru risinājums balstīts Uģa ilggadīgā meža darbu pieredzē. 

Interesanti, ka biznesa ideja radās no neapmierinātības par saņemto pakalpojumu kvalitāti. Uzaicināja diskotāju sagatavot izcirtumā augsni jauniem meža sējumiem, nauda samaksāta, bet rezultāts pagalam draņķīgs, augsne uzirdināta virspusēji, nevienmērīgi — kas tādā uzdīgs? Tāpēc, lai mežā braši zaļotu priedīšu un eglīšu sējumi, Ozoliņš sāka pats konstruēt un būvēt savu meža arklu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu