Valoda krievvalodīgajiem • IR.lv

Valoda krievvalodīgajiem

3
Aivars Ozoliņš

Rīgas dome netaisās ielaisties kompromisos ar impērijas svinētājiem 9. maijā

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (A/P) paziņojis, ka aicinās nesaskaņot «uzvaras» svinēšanu 9. maijā pie pieminekļa Pārdaugavā, kas šogad būtu «nāves svinības». Toties Uzvaras parkā būs fotoizstāde par karu Ukrainā.

Tas ir labs lēmums ne tikai tāpēc, ka šie Putina laiku Krievijas valsts lielākie svētki jau sen ir pirmām kārtām impērijas iekarojumu slavināšana, nevis karā kritušo pieminēšana, bet arī tāpēc, ka ir, iespējams, labākais veids, kā «uzrunāt» Latvijas krievus un «krievvalodīgos» impērijas norieta laikā.

«Dižās uzvaras» svinēšana padomju laikos bija otrie lielākie svētki pēc visdižākajiem «lielās oktobra revolūcijas» svētkiem 7. novembrī. Pēc PSRS sabrukuma gan mēģināja ieviest «Krievijas dienu» 12. jūnijā par godu Neatkarības deklarācijas pieņemšanai, taču svinēt «20. gadsimta lielāko traģēdiju» Putinam droši vien nešķita labi. Un 9. maijs kļuva par arvien vērienīgāku Krievijas impēriskuma triumfa izrādi.

Nav vērts paildzināt impēriskās identitātes agoniju tiem ļoti daudzajiem krieviem, kuriem citas identitātes diemžēl īsti nav. Neviens šodien nezina, kā krievi sevi apzināsies pēc impērijas. Tas būs vairākas paaudzes ilgs un smags process. Taču, pirmkārt, jo ātrāk tas vismaz sāksies, jo drošāk pasaulei. Tāpēc, otrkārt, policijai skarbi jāīsteno Staķa piesolījums, ka vērsīsies pret visiem, kuri 9. maijā mēģinās pārkāpt ierobežojumus vai provocēt konfliktus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu