Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Bēgšana
Kristīne Simsone

Starptautiskais dokumentālā kino festivāls Artdocfest/Riga

Bēgšana (Flee)
Trim Oskara balvām nominētā dāņu animācija ir kāda vīrieša stāsts par bēgļu gaitām, atstājot Afganistānu. Personiska un dziļi satricinoša filma par neaptveramajām grūtībām, ar ko jāsaskaras cilvēkiem, kas pamet savas mājas. Šī animācija atsauc atmiņā Ari Folmana izcilo biogrāfisku liecību Valsis ar Baširu; arī Bēgšana ir kinovēsturē paliekoša liecība par kara šausmām.

No 3. līdz 8. martam Rīgā, kinoteātrī Splendid Palace notiekošajā festivālā trīs programmās un īpašos seansos būs iespējams noskatīties dokumentālā kino darbus no Baltijas jūras reģiona, Ukrainas un citām valstīm.

Ukraina Docs
Iesaku pievērst uzmanību ukraiņu kinoveidotāju darbu apkopojumam, kurā ietvertas gan Latvijā izrādītas filmas, piemēram, Romana Bondarčuka Ukrainas šerifi un Vitālija Manska Radinieki, gan citi iepriekš neredzēti darbi, piemēram, dokumentālistes Irīnas Cilikas filma Zeme ir zila kā apelsīns stāsts par kādas mātes un viņas četru bērnu dzīvi kara zonā Donbasā.

Iļģuciema māsas un Mana māte — valsts
Baltijas programmā notiks divu latviešu dokumentālā kino veidotāju Ievas Ozoliņas un Elitas Kļaviņas darbu pirmizrādes. Ozoliņa filmā Mana māte — valsts pievēršas stāstam par kādas jaunas sievietes tuvinieku meklējumiem, bet Kļaviņa Iļģuciema māsās dokumentē skaudros dzīvesstāstus Iļģuciema sieviešu cietumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu