Ukrainas armijas voluntieris • IR.lv

Ukrainas armijas voluntieris

4
Atis Klimovičs. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Žurnālists Atis Klimovičs jau kopš 2014. gada organizē palīdzību Ukrainas armijai, viņš nupat atkal atgriezies no frontes Donbasā, kurp vedis apvidus auto un izlūkošanas dronu

Notikumi Ukrainā un ap to norisinās tik strauji, ka, rakstot interviju, nevienam nav zināms, vai publicēšanas brīdī tur nebūs sācies pilna mēroga karš. Ar Ati, kurš tikai sestdien, 19. februārī  atgriezies no frontes līnijas šīs valsts austrumos, satiekamies pirmdienas rītā, un viņa noskaņojums uz depresīvo ziņu fona man šķiet pārsteidzoši možs. «Dzīve turpinās, tā vienmēr turpinās,» saka Latvijā gandrīz vienīgais kara reportieris, parausta plecus un rosina fotosesiju rīkot tuvumā esošajos Mārtiņa kapos, jo tur būšot skaists fons. Viņš ir ļoti pieredzējis žurnālists un vairāku dokumentālo filmu autors, tāpēc pats jau izplānojis, kā labāk varētu noritēt intervija.

«Uz Ukrainu kā žurnālists braucu kopš 1997. gada, dažreiz pat pāris reizes gadā. Esmu krustām šķērsām izbraukājis Ukrainu no Karpatiem līdz pat Krimai. Bet tagad diezgan apzināti varu saukt sevi arī par Ukrainas armijas voluntieri,» viņš saka nedaudz vēlāk, kad esam piesēduši netālajā kafejnīcā aprunāties. «Ukrainā par voluntieriem sauc tos, kas šādā vai tādā veidā palīdz armijai.»

Atis to dara jau vairākus gadus. Nupat uz turieni aizgādājis apvidus automašīnu, kā arī dronu, dažādus gardumus un ukraiņu bērnu zīmējumus no Latvijas. Apvidus automašīna bijis konkrēts pasūtījums no Ukrainas armijas 56. motorizētās brigādes izlūku vada karavīriem, ar kuriem Atis iepazinies pērnvasar netālu no Mariupoles. Vēlāk novembrī viņš Ukrainā bijis atkal un iedraudzējies ar kādu no vada karavīriem ar segvārdu Ķīmiķis, īstajā vārdā Artjoms, kurš pastāstījis par nepieciešamību pēc auto, ar kuru pārvietoties gar frontes līniju.

«Es teicu, ka neko nevaru solīt, bet pamēģināšu ar sociālo tīklu starpniecību to noorganizēt. Ātri vien kopā ar maniem kolēģiem, draugiem no organizācijas Fonds Zemessargam.lv sagatavojām aicinājumu Facebook,» viņš stāsta. «Nepilna mēneša laikā mums saziedoja vairāk nekā 3000 eiro. Īpaši palīdzēja uzņēmējs Gundars Kalve. Par saziedotajiem līdzekļiem iegādājāmies arī dronu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu