Klusā daba ar Vilku • IR.lv

Klusā daba ar Vilku

2
Dzintra Vilks. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Viņa ir viena no visu laiku izcilākajām latviešu tekstilmāksliniecēm. Noslēpumaina un savrupa. Skaidri pamanāma un dominējoša, bet vienlaikus nenotverama kā vējš. Viņa ir Vilks

Dzintras Vilks personālizstāde Klusā daba ar gājputnu būs skatāma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no 25. februāra. Šķiet neticami, ka šī tiešām ir viņas pirmā personālizstāde Nacionālā mākslas muzeja telpās! Latviešu tekstilmākslā viņas vārds ir spilgti redzams kopš 80. gadiem. Viņas skolotāji bija mūsu slavenie tekstilmākslinieki Rūdolfs Heimrāts un Edīte Pauls-Vīgnere, bet Vilks ātri un uz palikšanu nostājās viņiem blakus savā lielumā. Viņa ieguvusi medaļas starptautiskās mākslas izstādēs un biennālēs. Nesusi savu un Latvijas vārdu pasaulē. 

Tomēr Vilks vienmēr bijusi arī promesoša un gandrīz mistiska parādība. Viņa pati iemieso klusās dabas jēdzienu, būdama konsekventi klusa un noteikti tuvāka dabai nekā cilvēkiem.

Dzintra Vilks gadiem dzīvo ārkārtīgi savrupu dzīvi. Prom no Rīgas un smalkajām slavenību aprindām, prom no mākslinieku burziņiem, no jebkādas publiskas būšanas. Dzintrai nav ne datora, ne viedtālruņa. Viņai pat nav e-pasta adreses! Saziņu ar ārpasauli nodrošina nenosakāma vecuma spiedpogu mobilais telefons, kurš kā profesionāls sportists ir viscaur «noteipots» ar līmlenti, lai turas kopā. Tas piedāvā sazvanīšanās un īsziņu iespējas. Neko vairāk Vilkam arī nevajagot. «Man ir arī radio un televīzija — tas, ko sauc par sabiedriskajiem medijiem. Šajā informācijas telpā dzīvoju un nelaižu sev klāt nekādus citus liekus burbuļus. Brīžam skatos Euronews un citus ziņu kanālus. Esmu informēta un aktīvi līdzi domājoša par notikumiem pasaulē,» stāsta Vilks. 

Viņa dzīvo Cēsīs. Rīgā nav bijusi tik ilgi, ka vairs nezina nevienu kafejnīcu un centrā vairākas reizes sāpīgi iekritusi ar nepareizu auto novietošanu, kas viņai izmaksājusi traki dārgi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu