Zīmes un nozīmes • IR.lv

Zīmes un nozīmes

Izstādes kuratoru uzstādījums bijis pievērsties mākslas darbiem, kuros ietverti teksti. Foto — LETA
Veronika Viļuma

Izstāde ES_TEXT ir raiba un apjomīga mākslas darbu izlase, kuru vieno zīmēs un vārdos izteiktas idejas. No poētiskām līdz politiskām, tās vizualizējuši pazīstami dažādu paaudžu mākslinieki 

Bams — bams! Izstādes klusumu ik pa brīdim pārtrauc smagi būkšķi. Izejot cauri lielākajai ekspozīcijas daļai, izrādās, ka tie nāk no Kriša Salmaņa monumentālā kinētiskā mākslas darba JāNē! Tajā «badās» divas gigantiskas izsaukuma zīmes — zila un sarkana. Pretstatu un kontrastu izstādē netrūkst ne pieeju, ne tēmu ziņā. Viena no centrālajām — garīgums, ārpuspasaulīgi skaidrības meklējumi. 

Kuratore Elita Ansone, kura izstādi veidojusi kopā ar vienu no spilgtākajiem latviešu lingvistiskā konceptuālisma pārstāvjiem Leonardu Laganovski, norāda — «metafiziskā sajūta» mūsu mākslā ir izplatīta parādība, un reliģiskie teksti ir arī šīs ekspozīcijas neatņemama sastāvdaļa. Kristīgā tēvreize iekļauta Ilmāra Blumberga un Māra Subača darbos. Izoldes Cēsnieces darbā Aspazija Dievzemītes fragmenti pārtapuši Torai līdzīgā veidolā, kam turpat līdzās izvietots jūdaisma svēto rakstu oriģināls.

Lai arī kuratoru uzstādījums bijis pievērsties mākslas darbiem, kuros ietverti teksti, Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna marmora Bībelē tie neparādās, taču tas nepārsteidz, jo viss liecina, ka darbu atlase izstādei veikta brīvi, subjektīvi, nevairoties no dažādām atkāpēm, ko tik plašs konceptuālais ietvars, protams, atļauj. Tā starp 70 autoriem «iemaldījušies» divi igauņi. 

Izstādes kuratori vairījušies eksponēt plakāta mākslu, tomēr pie sienas nonākuši divi spilgti Andra Brežes šī žanra piemēri. Tāpat līdzās Purvīša balvas ieguvējiem un nominantiem, pirmajiem latviešu konceptuālistiem un laikmetīgās mākslas pārstāvjiem izstādītas sabiedrībā pazīstamā šefpavāra Laura Aleksejeva maltīšu skices.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu