Serbinators remontā • IR.lv

Serbinators remontā

1
Novaks Džokovičs treniņā Melburnā 12. janvārī — četras dienas pirms viņa izraidīšanas no Austrālijas. Foto — Scanpix
Maikls Šteinbergers, © The New York Times News Service

Serbu tenisa zvaigzne Novaks Džokovičs kļuvis par centrālo tēlu divos visstrīdīgākajos pandēmijas aspektos: individuālā brīvība pret kolektīvo atbildību un zinātne pret pesteļošanu

Aizpagājušā gada aprīlī, kad koronavīrusa pandēmijas dēļ tika apturētas profesionālā tenisa sacīkstes, Novaks Džokovičs piedalījās Facebook tiešraides tērzētavā kopā ar dažiem citiem serbu sportistiem. Šīs sarunas laikā Džokovičs, kas izceļas ar skarbu treniņu režīmu, atturīgu diētu un netradicionāliem uzskatiem, paziņoja, ka iebilst pret vakcināciju. «Es negribētu, lai mani kāds piespiež vakcinēties tikai tādēļ, lai es atkal varētu ceļot,» viņš turpināja. Bet kas notiks, ja tā kļūs par obligātu prasību? «Man tad būs jāpieņem lēmums.»

Tagad — pēc gandrīz diviem gadiem — nevakcinētā Džokoviča lēmums pieprasīt medicīnisku izņēmumu, lai varētu piedalīties Austrālijas atklātajā tenisa turnīrā, kļuvis par vienu no dīvainākajām epizodēm gan visas pandēmijas gaitā, gan sporta pasaulē. 34 gadus vecais sportists, visticamāk, ir nodarījis neatgriezenisku kaitējumu savam tēlam. Turklāt tas ir rūgts pavērsiens spēlētājam, kas vienmēr ir alcis pēc pielūgsmes un gribējis pierādīt, ka ir galvastiesu pārāks par saviem galvenajiem sāncenšiem Rodžeru Federeru un Rafaelu Nadalu.

Dodoties uz Austrāliju, fanu aprindās par Serbinatoru sauktais Džokovičs bija apņēmības pilns sasniegt jaunu rekordu — kļūt par pirmo tenisistu, kas ieguvis jau 21 Grand Slam (uzvara četros lielajos turnīros — Austrālijā, Vimbldonā, Francijā vai ASV). Tiekot pie uzvaras Melburnā, viņš apsteigtu Federeru un Nadalu un nostiprinātu savu apgalvojumu, ka tieši viņš ir visu laiku izcilākais tenisists vīriešu konkurencē. Taču tagad Džokovičs iekūlies globālā strīdā par vienu no jutīgākajiem pandēmijas jautājumiem — vai personiskā brīvība ir svarīgāka par kolektīvo atbildību?

Austrālijas valdības lēmums atbilstoši likumam nepieļaut nevakcinētā sportista iebraukšanu valstī «sabiedrības interešu vārdā» vairojis Džokoviča popularitāti atsevišķu labējā spārna populistu un vakcīnu pretinieku aprindās, kā arī saniknojis daudzus viņa tautiešus. Britu labējā spārna politiķis Naidžels Farāžs, kas bija viens no Brexit kampaņas karognesējiem, pat aiztraucās uz Serbijas galvaspilsētu Belgradu, lai paustu solidaritāti tenisa zvaigznes ģimenei. Džokoviča tēvs savu dēlu pielīdzināja gan Jēzum Kristum, gan Spartakam un pasludināja viņu par «brīvās pasaules līderi». Arī Melburnā skaļš protestētāju pūlis sapulcējās pie aizturēto imigrantu izmitināšanas viesnīcas, skandēja: «Džokovičs! Džokovičs!» un pat iekūlās sadursmēs ar policiju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu