Rīga «piegriež» gāzi • IR.lv

Rīga «piegriež» gāzi

Agnese Meiere

No 2025. gada rīdzinieki vairs nevarēs uzstādīt jaunus gāzes apkures katlus — to paredz Rīgas domes saistošie noteikumi, kas jau sacēluši sašutuma vētru, bet vēl gaida akceptu vides ministrijā. Ko īsti nosaka jaunās siltumapgādes prasības galvaspilsētā?

Pensionāri Agris un Rudīte (vārdi mainīti) dzīvo 60. gados tapušā privātmāju ciematā Rīgas nomalē. Pirms trim gadiem viņi ar bērnu atbalstu beidzot nomainīja desmitiem gadu kurināto akmeņogļu katlu pret gāzes apkuri. Tobrīd tā šķita lētākā un ērtākā iespēja, jo Brekšu ciemā netālu no Juglas papīrfabrikas centralizētā siltumapgāde nemaz nav pieejama. 

Šobrīd pensionāru pāris ir satraukts, vai drīzumā no gāzes apkures viņiem nebūs jāatsakās. Proti, bažas radījuši Rīgas domes decembra beigās pieņemtie saistošie noteikumi, par kuriem gada sākumā skaļi virsraksti medijos vēstīja — rīdziniekiem no 2025. gada būšot jāatsakās no gāzes apkures katliem. 

Tā gan nav tiesa. Jaunie noteikumi «Par teritoriālajām zonām siltumenerģijas ražošanas veida izvēlei un prasībām iekārtu uzskaitei» paredz, ka no 2025. gada būs aizliegta jaunu gāzes apkures katlu uzstādīšana mājsaimniecībās. Tātad esošos katlus šie noteikumi neprasīs demontēt. Pēdējās atļaujas uzstādīt jaunas gāzes apkures iekārtas daudzdzīvokļu mājās un privātmājās plānots izsniegt līdz 2024. gada decembrim — pēc tam katlus drīkstēs tikai remontēt. 

Cik mājsaimniecību skars šis lēmums, Rīgas domei pašlaik nav zināms, jo trūkst precīzas uzskaites. Arī to plānots labot ar jaunajiem noteikumiem, kas paredz ieviest siltumiekārtu reģistru. Proti, īpašniekiem būs pienākums līdz 2023. gada beigām veikt esošo iekārtu reģistrāciju, norādot informāciju gan par iekārtu, gan veiktajām pārbaudēm, bet pēc šī termiņa turpmāk jaunu apkures iekārtu reģistrācija būs jāveic jau mēneša laikā pēc to darbības sākšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu