Vajadzīgs uzrāviens • IR.lv

Vajadzīgs uzrāviens

1
Baiba Kļava

Maksimālā vakcinācijas kapacitāte tuvākajām nedēļām svārstās 105—110 tūkstošu robežās, bet pašreizējais temps sasniedz tikai 70 tūkstošus. Vai balstvakcinācijas uzrāviens spēs apsteigt omikrona vilni?

Aizvadītajā nedēļā gandrīz dubultojies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits — tas pieaudzis par 94%, bet hospitalizēto pacientu skaits par 50%. Nenovēršamā omikrona viļņa bremzēšanai svarīga strauja balstvakcinācijas palielināšana, jo janvāra pirmās nedēļas dati ir pārliecinoši — trešo poti saņēmušajiem ir 15 reizes retāka iespēja nonākt slimnīcā un gandrīz 28 reizes mazāks risks nomirt nekā nevakcinētajiem. 

Līdz šīs nedēļas sākumam balstvakcīnu bija saņēmuši tikai 17% jeb 313 tūkstoši iedzīvotāju, liecina Veselības ministrijas apkopotā informācija. Tā ir trešdaļa no visiem, kam balstvakcīna jau pienākas. Ir skaidro, kā vakcinācijas tempu vēl plānots kāpināt.

Aicina negaidīt līdz februārim

Skaidrs signāls doties pēc trešās potes ir valdības lēmums ieviest pirmreizējās vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu, kas stāsies spēkā no 15. februāra. Ko tas nozīmē? 

Ja iepriekš saņemtas divas AstraZeneca, Moderna vai Pfizer potes, tad vakcinācijas sertifikāts ir derīgs deviņus mēnešus, savukārt ja vakcinācija veikta ar vienu Janssen devu — piecus mēnešus. Atskaite sākas nākamajā dienā pēc vakcinācijas kursa pabeigšanas vai atsevišķos gadījumos — pēc laboratoriski apstiprināta pārslimošanas fakta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu