Augu garšu mākslinieks • IR.lv

Augu garšu mākslinieks

Edgars Sanders. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Pirms dažiem gadiem Edgars Sanders nezināja, kā izskatās kolrābis, un vairāk aizrāvās ar netikumiem nekā pavārmākslu. Taču tad radikāli mainīja dzīvi un uzcepa vistu, bet nupat iznākusi viņa pirmā vegāniskā pavārgrāmata

Pirms septiņiem gadiem Edgars esot pratis uzcept olu un kartupeļus vairākos veidos, un tas arī apmēram viss, ko viņš zinājis par pavārmākslu. Viņam tobrīd bija 28 gadi, dzīvoja Anglijā, strādāja noliktavā, jo neko citu neprata, bet pārējā laikā viņa dzīve bija «kodieni un rokenrols». Tad piedzima meita un viņš izdomāja mainīt dzīvesveidu — kļūt par pavāru. Šobrīd Sanders ir viens no pavāriem Rimi Gardēžu komandā, kur viņa pārziņā ir vegāniskās receptes. Nupat iznākusi arī Edgara sarakstīta pavārgrāmata Augu valsts ēdieni.

«Esmu daudz mācījies no citiem pavāriem, no grāmatām. Un tagad esmu gatavs pats iet pasaulē,» saka Edgars, gatavodams mums kafiju sava Saulkrastu dzīvokļa virtuvē. «Tas ir līdzīgi kā māksliniekam. Sākumā zīmē kopijas no citu darbiem un tad kādā brīdī atrodi savu valodu. Kafiju ar cukuru?»

Mēs uz brīdi ieslīgstam sarunā par veselīgu uzturu. Edgaram pašam garšo salda kafija. Viņam nav arī stingra viedokļa par vegānisma plusiem. Kaut arī pats lieto vārdu «vegāns», viņam tas lāgā nepatīk — ideoloģiskās bagāžas dēļ. Pirms pāris gadiem Edgars bija uzaicināts piedalīties TV šovā un, viesojoties pie cita šova dalībnieka, apēda garneles. Pēc tam sociālajos tīklos saņēmis daudz indīgu komentāru no vegāniem. Par to nācās publiski skaidroties, ka šad un tad apēst gabalu gaļas viņš neuzskata par grēku.

«Es nesaku, ka vegānisms ir vienīgais īstais dzīvesveids. Un arī nesaku, ka tas ir veselīgāk par gaļas ēšanu. Man pašam ir slikti ar veselību, ja ēdu gaļu, un jo īpaši tad, ja ēdu piena produktus. Taču katram ir sava diēta, kādam varbūt vajag gaļu,» viņš pasmaida, nolikdams mums priekšā kafijas krūzes un izvilkdams no plaukta paša sarakstīto grāmatu. «Es neeju demonstrācijās un necīnos par taisnību, toties stāstu cilvēkiem par augu valsts alternatīvām. Paskat, esmu sarakstījis grāmatu ar receptēm.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu