Kovids 2022: nekas vēl nav beidzies • IR.lv

Kovids 2022: nekas vēl nav beidzies

Ilustrācija — Shutterstock
Pauls Raudseps

Omikrons draud ar neredzēti lielu saslimšanas vilni

Kopš brīža, kad SARS-CoV-2 vīruss sāka izplatīties pasaulē, gan eksperti, gan politiķi, gan katrs no mums atsevišķi esam centušies saprast — kā šī pandēmija attīstīsies? Kas mūs gaida tuvākajos mēnešos un gados? Vai kādreiz no šī vīrusa atbrīvosimies? Ja ne — kā ar to sadzīvosim?

Pagājuši divi gadi, un, ja kāds vēl cerēja, ka pandēmiju drīz vien izdosies savaldīt, tad jaunais, ārkārtīgi lipīgais omikrona variants šīs cerības ir izdzēsis. Pagājis tikai mēnesis kopš omikrona identificēšanas Dienvidāfrikā 24. novembrī, bet tas jau kļuvis par dominējošo vīrusa paveidu gan Lielbritānijā, gan ASV. Latvijā identificēto gadījumu skaits vēl ir zem simta, bet jau janvārī arī pie mums tas kļūs par valdošo variantu.

Tāpēc iecere veidot prognozes par kovida attīstību Latvijā nākamajā gadā jādala divās daļās. Pirmajā jācenšas saprast, kas mums draud tuvākajos mēnešos līdz ar omikrona straujo izplatību. Otrajā daļā — jau ar krietnu piesardzības devu — kāda hipotētiski varētu izskatīties situācija gadījumā, ja pēc omikrona uzliesmojuma vīruss pārietu no epidēmiskās uz tā saukto endēmisko fāzi, kurā kovids, līdzīgi gripai, pārtop slimībā, ar kuru esam atraduši vairāk vai mazāk stabilu līdzāspastāvēšanas formu.

Ne visi eksperti ir gatavi skatīties tik tālu uz priekšu. Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis Ir teica, ka omikrons radikāli izmaina situāciju, kura ir «ļoti, ļoti pesimistiska», un «saruna par to, kā veidosies dzīve tālāk, varētu būt, agrākais, pēc trim mēnešiem, vēl drošāk — pēc pusgada». Tomēr, par spīti saprotamajai piesardzībai, atļaujamies iezīmēt iespējamos kovida «normalizācijas» scenārijus, kas ļautu arī pielāgot mūsu gaidas ticamākajiem nākotnes scenārijiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu