«Mēs atbalstām brīvu Ukrainu» • IR.lv

«Mēs atbalstām brīvu Ukrainu»

Britu ārlietu ministre Elizabete Trasa brauc ar tanku NATO kaujas grupas apmeklējuma laikā Igaunijā 30. novembrī. Foto — Simon Dawson / No 10 Downing Street
Aivars Ozoliņš

Lielbritānijas ārlietu ministre Elizabete Trasa sūta stingru brīdinājumu Putinam un rosina bloķēt jauno gāzesvadu Nord Stream 2

Pagājušonedēļ Rīgā notikušās NATO ārlietu sanāksmes aktuālākais vēstījums bija, ka Krievijai nav un nebūs veto par NATO paplašināšanu un būs jāmaksā augsta cena, ja tā iebruks Ukrainā. Ministri arī stingri nosodīja Baltkrievijas režīmu par migrantu izmantošanu uzbrukumam Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām. (Dienu pēc NATO ministru sanāksmes Eiropas Savienības dalībvalstu ministri apstiprināja piekto sankciju paketi pret Baltkrieviju, un par jaunām sankcijām Baltkrievijai paziņoja arī Lielbritānija.)

Lielbritānijas ārlietu ministre Elizabete Trasa (Elizabeth Truss) pirms sanāksmes brīdināja Krieviju, ka iebrukums Ukrainā būtu «stratēģiska kļūda» un viņas valsts izmantos visas diplomātiskās un ekonomiskās sviras, lai to nepieļautu. Bet sanāksmes laikā viņa aicināja NATO valstis bloķēt Nord Stream 2 gāzesvadu. Ministre apmeklēja arī Lielbritānijas bruņoto spēku vadīto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Tapā Igaunijā.

Ar ministri Trasu sarunājos sanāksmes pēdējā dienā, 1. decembrī, Rīgas lidostā. Sabiedroto ministru sarunas ieilga, tāpēc lidostā viņa ieradās tikai neilgi pirms izlidošanas mājup. Tomēr interviju neatcēla, vienīgi plānoto 45 minūšu vietā mums bija tikai 10 minūtes lidostas Rīga VIP centrā līdzās koferiem un lietišķi rosīgiem delegācijas un vēstniecības cilvēkiem.

Nupat notikušajā sanāksmē aktuālākais jautājums bija Krievijas gatavošanās jaunam iebrukumam Ukrainā. Vai būs karš?
Man nav kristāla lodes, taču es ļoti skaidri saku — ja notiktu Krievijas iebrukums Ukrainā, tā būtu stratēģiska kļūda. Latvijā runājām NATO, kā arī tieši ar Baltijas valstīm, ka mums jāattur Krievija no šādas rīcības un ka Vladimiram Putinam ir jāsaņem ļoti stingrs vēstījums no šā pasākuma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu