Degviela brīvībai • IR.lv

Degviela brīvībai

Anna Balode. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

15 gadus pati cīnījusies ar nopietniem ēšanas traucējumiem, Anna Balode (31) nesen nodibinājusi Ēšanas traucējumu resursu centru un vēlas panākt, lai arī Latvijas sabiedrība ieskatās šai nopietnajai problēmai acīs. Jo ēšanas traucējumi saistīti ne tikai ar ēdienu

Enerģiska un starojoša. Tāda Anna Balode ienāk pa redakcijas durvīm un uzreiz atveras sarunai tā, it kā mēs būtu senas paziņas. Liekas, ka no šīs apburošās sievietes, divu mazu bērnu mammas, dzīvesprieks sprakšķ kā brīnumsvecīte, tāpēc grūti noticēt mūsu sarunas iemeslam — 15 gadus cīnījusies ar ēšanas traucējumiem, depresiju un atkarībām, Anna ir gatava dalīties ar savu pieredzi, lai palīdzētu citiem izkārpīties no šī purva. Nesen viņa dibinājusi Latvijā pirmo ēšanas traucējumu centru, lai ikvienam, kam tas nepieciešams, būtu iespēja saņemt profesionālu palīdzību.

Pasaulē katras 52 minūtes ēšanas traucējumu dēļ mirst viens cilvēks. Starp mentālajām slimībām ēšanas traucējumiem ir otrais augstākais mirstības līmenis. «Bet Latvijā šādas problēmas nav,» ironiski saka Anna. Viņa ir pieprasījusi Slimību profilakses un kontroles centra un Nacionālā veselības dienesta datus, kuros ēšanas traucējumi tikpat kā neparādās. Piemēram, 2017. gadā reģistrēti tikai 142 pacienti, kam diagnosticēti šādi traucējumi, bet 2020. gada datos anoreksijas un citu ēšanas traucējumu mirstības rādītājos uz 100 000 iedzīvotāju visās ailītēs ir nulles. Vai tiešām esam tāds veiksmes stāsts? 

Annas personīgā pieredze un ikdienas darbs apliecina — nebūt ne. Taču Latvija šai problēmai vēl nav gatava ieskatīties acīs, nosaukt to vārdā un palīdzēt izķepuroties. Tāpēc papildus Annas dibinātajai biedrībai Būt brīvai un Ēšanas traucējumu resursu centram sieviete aktīvi darbojas arī sociālajos tīklos, jo par šo nopietno problēmu ir jāsāk runāt.

Pirms sākat lasīt Annas stāstu, svarīgi piebilst divas lietas. Pirmkārt, Anna sarunas gaitā runā par «ēšanas traucējumu meitenēm». Tas nenozīmē, ka ar šo slimību sirgst tikai sievietes. Piemēram, Igaunijā 2010. gadā veikts pētījums liecina, ka kaimiņvalstī ar ēšanas traucējumiem saskaras 7,7% sieviešu un 1% vīriešu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu