Frankenšteina kokteilis • IR.lv

Frankenšteina kokteilis

Kāds dienvidafrikānis 13. augustā saņem Pfizer/BioNTech pirmo devu. Līdz šim Dienvidāfrikā vakcinēti 43% no visiem iedzīvotājiem. Foto — Scanpix
Apūrva Mandavili un Vimals Patels, © The New York Times News Service

Zinātnieki steidz noskaidrot, vai vakcīnas spēs apturēt jauno koronavīrusa variantu omikronu?

Kamēr daudzas valstis bailēs par jaunā koronavīrusa varianta globālo izplatību iepriekšējās nedēļas nogalē steidza apturēt gaisa satiksmi ar Āfrikas dienvidiem, zinātnieki nekavējoties ķērās pie darba, lai iegūtu vairāk datu par omikrona spējām un — pats galvenais — cik efektīvas pret to ir pašreizējās vakcīnas. 

Sākotnējie atzinumi rada mazliet mulsinošu ainu. Iespējams, jaunais vīrusa variants ir lipīgāks nekā iepriekšējās mutācijas un prasmīgāk spēj apmānīt cilvēka imūnsistēmas pretreakciju — gan dabisko, gan to, ko izstrādājusi vakcīna. Tajā pašā laikā ir cerība, ka vakcīnas aizvien spēs pasargāt no smagas saslimšanas un nāves, taču lielākajai daļai cilvēku varētu būt nepieciešama tā sauktā balstvakcīna. Abu efektīvāko vakcīnu ražotāji — Pfizer/BioNTech un Moderna — ir gatavi nepieciešamības gadījumā veikt izmaiņas savu preparātu formulās.

«Mums ir jābūt modriem un gataviem cīņai pret šo jaunu variantu,» saka evolucionārais biologs Džesijs Blūms no Freda Hačinsona Vēža izpētes centra Sietlā (ASV).

«Pilnīgs neprāts»

Pirmie trīs jaunās mutācijas gadījumi vispirms tika atklāti 11. novembrī Botsvanā, veicot koronavīrusa SARS-CoV-2 genoma atšifrēšanu. Nedēļu vēlāk šīs pašas mutācijas tika pamanītas kādam ceļotājam, kas ar Covid-19 saslima Honkongā pēc ierašanās no Dienvidāfrikas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu