«Mēs tik drukājam naudu» • IR.lv

«Mēs tik drukājam naudu»

2
Indijas policija šā gada augustā aiztur kādu musulmaņu jaunieti, kas piedalījās reliģiskā gājienā strīdīgajā Kašmiras reģionā. Musulmaņu minoritāte ir 14% no 1,4 miljardiem Indijas iedzīvotāju. Foto — Scanpix
Šīra Frenkela un Deivijs Alba, © The New York Times News Service

Pēdējā mēneša laikā neglaimojošā situācijā nonācis sociālais tīkls Facebook — peļņas dzīta, šī kompānija netiek galā ar dezinformācijas izskaušanu. Īpaši tas redzams Indijā, kur ir pasaulē vislielākais šī sociālā tīkla lietotāju skaits

Kad Facebook pētnieks 2019. gada 4. decembrī izveidoja jaunu lietotāja kontu, viņa nolūks bija uzzināt, kāda, piemēram, ir Indijas dienvidu štatā Keralā dzīvojoša cilvēka pieredze, pievienojoties šim sociālajam tīklam. Nākamās trīs nedēļas viņam bija jāievēro vienkāršs princips: piesekot visām tām grupām, kuras iesaka Facebook izstrādātie algoritmi, skatīties piedāvātos video un lasīt ierakstus.

Rezultāts bija satriecošs: vēl nekad agrāk pētnieks nebija saskāries ar tik daudz dezinformācijas, naida un vardarbības sludināšanas. Viņš to visu piefiksēja, lai mēnesi vēlāk publicētu ziņojumu Facebook iekšējai lietošanai.

«Sekojot šī izmēģinājuma lietotāja ziņu lentei, es trīs nedēļās redzēju daudz vairāk attēlu ar nogalinātiem cilvēkiem nekā visa sava līdzšinējā mūža laikā,» rakstīja pētnieks.

Viņa ziņojums bija tikai viens no vairāk nekā desmit pētījumiem, ko veikuši paši Facebook darbinieki, analizējot sociālā tīkla ietekmi uz Indijas sabiedrību. Un kopumā tie sakrīt ar cilvēktiesību aktīvistu un politiķu paustajām bažām: ieejot tādā lielā valstī kā Indija, kompānijas vadība līdz galam īsti neapzinās, kādu ietekmi tas atstās uz vietējo kultūru un politiku, jo tiek atvēlēts pārāk maz resursu negaidītu problēmu novēršanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu