Vainīgo saraksti • IR.lv

Vainīgo saraksti

18
Aivars Ozoliņš

Pašreizējās krīzes galvenais iemesls ir politiķu nespēja būt līderiem

Līdz ar vakcinācijas tempu uzņem apgriezienus vainīgo meklēšana par Covid-19 katastrofu. Likmes ir augstas, nākamgad Saeimas vēlēšanās sabiedrība var veselas partijas nosūtīt vismaz četru gadu mājsēdē. Pašreizējais nepilna mēneša «lokdauns» mums visiem, kuru valdībai droši vien nāksies pagarināt, varētu būt īstais laiks sākt vērtēt, kurš un kā mūs noveda krīzē.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien teica, ka «atsevišķus lēmumus» valdība būtu varējusi pieņemt citādi, taču par galveno iemeslu, kāpēc tagad jāievieš stingri ierobežojumi, uzstājīgi sauca vakcinācijas lēno tempu. Bet kāpēc temps ir lēns? Šo jautājumu Kariņš ieteica uzdot katram sev. Valdība esot nodrošinājusi apstākļus, lai ikviens varētu vakcinēties, taču tālākā atbildība esot sabiedrības rokās.

Pirmkārt, valdībai tūlīt un tagad ir jānovērš daudzu cilvēku nāve, bet vakcinācija Latvijā nesekmīgi notiek jau gandrīz gadu, un, kaut arī ir pašreizējās krīzes iemesls, tās paātrināšana nav risinājums tuvākajām divām nedēļām. Otrkārt, atbildība gan par gaidāmo katastrofu, gan par vakcinēšanu piekrīt pirmām kārtām valdībai.

Taču Kariņa uzstājība liek atgādināt, ka krīzes pirmcēlonis nudien jāmeklē pagātnē, konkrēti, pagājušā gada novembrī, kad Latvija atteicās no tai pieejamajām vakcīnām. Tolaik nenopirktās Pfizer vakcīnas devas ir nieks pret vēlāk iepirktajām un pašlaik pieejamajām, taču lēmums iesāka vairākus postošus procesus sabiedrības attieksmē pret epidēmiju, vakcinēšanos un valdību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu