Mēriņš drosmei • IR.lv

Mēriņš drosmei

Baltā čarterlidmašīna Kijevas lidostā pēc ierašanās no Kabulas 23. septembrī. Foto — The New York Times
Maikls Švircs, © The New York Times

Kā ukraiņu specvienība vienīgā riskēja evakuēt cilvēkus no Taliban rokās kritušās Kabulas, kad citu valstu militāristi jau bija pametuši Afganistānu

Pirms izlidošanas uz Afganistānu Ukrainas armijas elitārās vienības GRU karavīri sastājās aplī stāvlaukumā blakus lidlaukam un no rokas rokā ceļoja viskija pudele — neliels malks nervu nomierināšanai. Tāds ir šīs specvienības rituāls.

Drīz pēc tam 16. septembra rītā viņi devās pretī nezināmajam: uzdevums bija aizlidot līdz Kabulai, lai evakuētu aptuveni 100 cilvēkus — gan vairākus Ukrainas pilsoņus, gan afgāņus, kuru palikšana dzimtenē bija pārāk riskanta. Līdzīgas misijas ukraiņi bija veikuši jau kopš Kabulas krišanas talibu rokās augusta vidū, taču šī bija pirmā reize, kad kara plosītajā valstī vairs nebija citu ārvalstu spēku.

Pirms iekāpšanas lidmašīnā vecākais virsnieks informēja komandieri ģenerāli Kirilo Budanovu, ka Taliban esot devis garantiju atļaut ukraiņu lidmašīnai nolaisties Kabulas starptautiskajā lidostā. Viņi arī īpaši netraucēs prombraucējiem sakāpt lainerī un neapgrūtinās tā pacelšanos debesīs. Visam procesam vajadzētu ilgt dažas stundas, lēsa ukraiņi.

«Tu viņiem tici?» it kā nojaušot problēmas, virsniekam vēlreiz pārjautāja ģenerālis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu