Neizbēgamā katastrofa • IR.lv

Neizbēgamā katastrofa

32
Ikdiena Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Covid-19 nodaļā. Foto no RAKUS arhīva
Ieva Jakone

Kamēr valdība kavējas ar stingru rīcību Covid-19 ierobežošanai, veselības sistēma gatavojas krīzei, kuras rezultātā Latvijai var nākties lūgt starptautisko palīdzību vai ierīkot lauka hospitāļus

Annas (vārds mainīts) audžuvecmāmiņa ir ņipra. Vairāk nekā 70 gadu viņai nav šķērslis, lai turpinātu algotu darbu. Bet nesen vecmāmiņa atnāca no darba ļoti piekususi. Stipri sāpēja galva, sākās sauss klepus. Kad pa telefonu to pastāstīja mazmeitai, Annai uzreiz radās aizdomas par Covid-19, jo vecmāmiņa pret vīrusu nav vakcinējusies. 

Annas audžuģimene ir kaislīgi vakcīnu noliedzēji. Vēl vairāk — viņi uzskata, ka Covid-19 ir izdomājums. Tāpēc par Annas bažām vecmāmiņa tikai pasmaidīja. Taču nākamajā dienā viņa nevarēja uzcelties no gultas. Bija augsta temperatūra, slikta dūša. Dienu vēlāk Anna vairs nevarēja vecmāmiņu sazvanīt. Izrādās — sirmgalve tomēr bija pati izsaukusi ātro palīdzību, un slimnīcā viņai konstatēja Covid-19. 

Pārējā ģimene joprojām uzskata, ka patiesībā vecmāmiņai ir gripa un braukt uz slimnīcu nemaz nevajadzēja, labāk būtu mājās veseļojusies ar tēju un C vitamīnu. Viņuprāt, Covid-19 ir valdības sazvērestība. Aso strīdu dēļ par šo tēmu Annas attiecības ar audžuģimeni ir tikpat kā sairušas.

Lai gan šī un daudzas citas ģimenes netic nāvējošajam Covid-19, vīruss viņus nešķiro — cilvēki ar to inficējas, un smagi slimie piepilda slimnīcas. 5. oktobrī slimnīcās atradās jau 633 vīrusa slimnieki, un tālāk gaidāms straujš pieaugums, jo kopš iepriekšējās nedēļas jaunatklāto inficēšanās gadījumu skaits pārsniedz tūkstoti dienā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu