Grūti savienojamo lietu bizness • IR.lv

Grūti savienojamo lietu bizness

Uldis Lukševics, NRJA dibinātājs un vadītājs. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Arhitekta Ulda Lukševica izveidotais birojs NRJA uz interesantākajiem pasūtījumiem vienmēr gājis ar konkursu starpniecību un labas idejas aspektu vienmēr licis priekšplānā peļņai

Arhitektu biroju NRJA (No Rules Just Architecture abreviatūra) Uldis Lukševics nodibināja 2005. gadā. Gribējās strādāt ar vērienu, realizēt oriģinālas idejas. Kā spilgtu talantu ar dumpiniecisku pieeju Lukševicu tolaik arhitektūras vidē jau pazina. Tomēr viņa jaunā biroja pieteikums sanāca grandiozs: jau pēc pirmā darbības gada NRJA dibinātājs saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu par Drupu māju Sakas novadā Kurzemē. Šī stiklotā vasaras māja veidota starp vēsturiskām drupām, kas nostiprinātas un papildinātas ar betona sienām. Drupu māja ieguva Archdaily balvu House of the year un tika minēta vairākās arhitektūras grāmatās. 

Notikumus pirms 16 gadiem, kad atvēra savu biroju, Lukševics šodien atceras ar smaidu: «Nāca 2007.—2008. gads, kad bankas dalīja naudu visiem, kas vien gribēja būt attīstītāji.» Arhitektu birojiem tas nozīmēja intensīvu darbu. Lai arī finansiālajā eiforijā, pēc arhitekta domām, Latvijā valdīja haoss un tika realizēti arī dīvaini un nekvalitatīvi projekti, tomēr bija arī iespējams atvēzēties vērtīgām idejām. Kādā brīdī Lukševica birojā tolaik strādāja pat piecpadsmit arhitekti, darba pieticis visiem. 

Finansiālajai eiforijai, kurā Latvija peldēja jaunās tūkstošgades iesākumā, sekoja 2009. gada krīze — NRJA dibinātājs ar kolēģi palika divatā. Nolēma strādāt ārzemēm, biroja darba nepārtrauktība krīzē tādējādi tika nodrošināta. Šobrīd jau daudzus gadus arhitektu birojs strādā septiņu cilvēku sastāvā. 

Par jaudu liecina kaut vai šā gada lauri Latvijas Arhitektūras gada balvas vērtējumā: NRJA veidotā MAD arhitektūras telpa ieguva balvu kā viens no gada labākajiem projektiem. Savukārt Venēcijas biennālē Lukševica komandas veidotā ekspozīcija iekļuva finālistu skaitā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu