Kad tas viss beigsies? • IR.lv

Kad tas viss beigsies?

1
Dāņu futbola līdzjutēji 7. septembrī sapulcējušies kādā no Kopenhāgenas parkiem, lai kopā skatītos nākamā gada pasaules kausa kvalifikācijas spēli starp Dāniju un Izraēlu. Dānija pagājušajā piektdienā kļuva par pirmo ES valsti, kas atcēla visus atlikušos koronavīrusa ierobežošanas pasākumus. Sabiedrības uzticēšanās vakcīnām ļāvusi sasniegt augstu imunizācijas līmeni. Foto — Scanpix
Marks Fišers, © The Washington Post

Vai pandēmija tiešām ir iegājusi beigu posmā? Vai arī līdz tam būs vēl jāgaida vairāki gadi? Epidemiologi izsaka versijas par to, kad mēs atkal varēsim atgriezties pie normālas dzīves

Principā viss jau ir beidzies. Nē, tas notiks oktobra beigās. Varbūt tomēr tikai nākamā gada pavasarī vai pēc 2—3 gadiem. Fakts ir tāds, ka skaidru atbildi uz šo jautājumu nespēj sniegt ne cienījami epidemiologi un sabiedrības veselības eksperti, ne arī politiķi un politiskie komentētāji. Un nav brīnums, ka ziņās parādās arī šāds virsraksts — Vai tas vispār jelkad beigsies?, ko nesen uzrakstīja konservatīvs amerikāņu ziņu portāls Drudge Report.

Šoruden, kad bērni atkal atgriežas skolās, kuras nav apmeklējuši jau daudzus mēnešus, kad visapkārt plosās īpaši lipīgais Covid-19 delta variants, vakcinēšanās tempi stagnē un atkal sācis pieaugt saslimšanu skaits, daudziem cilvēkiem rodas pamatots jautājums — vai mūsu dzīve jelkad atkal būs tāda, kāda tā bija 2019. gadā? 

Atbildes ir raibs dažādu scenāriju kaleidoskops, jo vieni pret vīrusu izturas ar rūpju pilnu pazemību, citi — ar matemātisku pašpārliecinātību: pandēmija beigsies, jo mirušo skaits beidzot nokritīsies līdz tādam līmenim, kādu mēs katru gadu piedzīvojam gripas uzliesmojuma laikā. Vai arī tā beigsies, kad būs vakcinēta lielākā daļa bērnu. Vai varbūt tā beigsies tikai tad, kad cilvēki beidzot būs pārguruši no dažādajiem ikdienā ieviestajiem ierobežojumiem. 

Vairākas Covid-19 pandēmijas laikā agrāk izteiktās prognozes ir izrādījušās neprecīzas, tāpēc daļa zinātnieku sev apsolījuši vairs nenodarboties ar vieglprātīgu pareģošanu. Tajā pašā laikā, arvien vairāk iepazīstot vīrusa trikus, viņi tagad spēj veidot precīzākus modeļus un prognozes un norādīt uz šķēršļiem, kas mums vēl jāpārvar, lai beidzot varētu noņemt sejas maksas un atsākt savus ikdienišķos paradumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu