Apšauba maskas, testus un vakcīnas • IR.lv

Apšauba maskas, testus un vakcīnas

18
Līgas Mekšas meita šogad izglītosies tālmācībā, ko piedāvā Vislatvijas skola, kas pazīstama kā vakcinācijas pretinieku skola. Foto no personīgā arhīva
Agnese Meiere

Nepiekrītot vai pat neticot Covid-19 apkarošanas metodēm, šoruden par aptuveni tūkstoti audzis skolēnu skaits neklātienes mācībās. Ir izvaicā trīs ģimenes, kāpēc viņi pieņēmuši šādu lēmumu. Eksperti skaidro, cik pamatoti ir viņu argumenti

Es saprastu, ja plosītos kāda ārprātīga slimība un tiktu ievēroti strikti noteikumi, kas būtu spēkā visiem. Bet šie noteikumi ir tik ļoti mainīgi un pārprotami, un visas testēšanas sistēmas skolās ir absurdas, saka divu bērnu māte Līga Mekša. Kad ģimene mainīja dzīvesvietu, viņas 14 gadus vecā meita Līvija pērn sāka mācīties Ogres ģimnāzijā. Šogad ģimene nolēmusi, ka 8. klases skolniece klātienē skolu neapmeklēs.

Ogres ģimnāzija tālmācību jeb mācību procesu īpaši izveidotā interneta vidē nepiedāvā, tāpēc Līvijas ģimene pieslēgusies šoruden atvērtajai Vislatvijas vidusskolai, kas vairāk pazīstama kā vakcinācijas pretinieku skola. 

«Situācija mani neapmierināja jau pagājušajā gadā. Covid-19 [pandēmijas] sākumā noteicošie infekcijas mazināšanas veidi bija temperatūras mērīšana un dezinfekcija. Tad pēkšņi tas tika atcelts un vairs nebija svarīgi,» savu lēmumu skaidro māte Līga. «Sekoja ļoti pretrunīga informācija par vīrusa bīstamību un saslimušo skaitīšana ik dienu. Tāda kā biedēšana. Pēkšņi slims skaities pat tad, ja tev nav simptomu, lai gan medicīna visu mūžu runā pretējo. Un tagad vēl, lai skolēnu palaistu skolā, tam regulāri jātestējas. Veselam ir jādomā, ka viņš, iespējams, ir slims! Jāveic siekalu tests, lai tiktu skolā, un man tas šķiet absurds. Galu galā, kopš kura laika vīrusu var noteikt siekalās, pēc būtības nedzīvā vidē,» brīnās Līga. 

Viņai tāpat nav pieņemama prasība par masku valkāšanu maziem bērniem, pusaudžiem un arī pieaugušajiem. «Pirmkārt, ir pretrunīgi pierādījumi par to efektivitāti, otrkārt, vīrusa izplatību maskas neierobežo. Kā zināms, vīrusa daļiņas ir mazākas nekā maskās saaustās šķiedras. Turklāt šobrīd neviens vairs nekontrolē, kādas maskas tiek valkātas — plāna auduma, bieza…»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu