Agrāk, nekā cerējām • IR.lv

Agrāk, nekā cerējām

Foto — Der Spiegel
© Der Spiegel

BioNTech dibinātāji Ezlema Tiredži un Ugurs Šahins skaidro, kāpēc būs nepieciešama trešā vakcīnas pote koronavīrusa delta varianta apkarošanai

Ilgu laiku bija cerība, ka mēs apsteigsim pandēmiju, jau līdz rudenim sasniedzot pūļa imunitāti. Vai mēs novērtējām vīrusu par zemu?
Šahins. Nē. Vīruss pārsvarā turpina izplatīties neaizsargāto cilvēku vidū. Tuvāko mēnešu laikā mums būs jārēķinās ar nevakcinēto pandēmiju.

Delta variants ir daudz lipīgāks, nekā mēs sākām raizēties pavasarī. Arī BioNTech vakcīnai ir daudz vairāk problēmu arī šo mutāciju nekā ar citiem vīrusa variantiem.
Šahins. Par laimi, delta nav supermutants, kas ir daudz lipīgāks un vienlaikus spēj izvairīties no imūnsistēmas atbildes. Šis variants izplatās ļoti efektīvi, taču aizvien diezgan labi reaģē uz vakcīnu.

Tieši cik labi? Apkārt cirkulē pretrunīgas ziņas un pētījumu dati, it īpaši no Izraēlas, par to, kā un kad vakcīnas aizsardzība noplok.
Tiredži. Daudzas lietas tiek putrotas. Pirm­kārt, aizsardzība pret inficēšanos ar laiku samazinās, taču aizsardzība pret nopietnu saslimšanu noturas ilgāk. Šajā gadījumā aizsardzību nodrošina imūnsistēmas T šūnas, kuras dzīvo daudz ilgāk, un daudzos pētījumos šādi dati neparādās.

Šahins. Deltai ir raksturīgs fakts, ka vīrusa daļiņas vairojas daudz ātrāk, un tas nozīmē, ka ir nepieciešams augstāks antivielu līmenis, lai tiktu galā ar šo mežonīgo variantu. Tajā pašā laikā ar vakcīnas palīdzību izstrādātās antivielas sāk samazināties aptuveni sešus mēnešus pēc potēšanās un vēl straujāk, ja otrā pote saņemta tikai ar trīs nedēļu atstarpi. To parāda Izraēlas dati. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu