Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas tiesa pirmdien opozīcijas līderei Marijai Koļesņikovai par sazvērestību sagrābt varu un ekstrēmistiskas organizācijas izveidošanu piesprieda 11 gadus cietumā. Opozicionāram un advokātam Maksimam Znakam tiesa piesprieda 10 gadus ilgu cietumsodu. Eiropas Savienība un Vācijas valdība pirmdien nosodīja Minskas tiesas spriedumu un pieprasīja nekavējoties atbrīvot visus Baltkrievijas politieslodzītos. Foto — Scanpix

Polijā izsludināts ārkārtējais stāvoklis uz robežas ar Baltkrieviju. Šāds solis sperts pirmo reizi kopš komunisma sabrukuma. Tas nozīmē, ka visiem nerezidentiem aizliegts ierasties pierobežas zonā un uzliek iedzīvotājiem pienākumu nēsāt līdzi personu apliecinošus dokumentus, kā arī nosaka ierobežojumus plašsaziņas līdzekļu darbībai šajā teritorijā. Pēdējo mēnešu laikā Baltkrievijas robežu ar Latviju, Lietuvu un Poliju šķērsojuši tūkstošiem migrantu, galvenokārt no Tuvajiem Austrumiem.

Talibi pirmdien sociālajos tīklos paziņojuši, ka ieņemta nepakļāvīgā Pandžšīras province, kas bija pēdējā Taliban nepakļautā province Afganistānā. Nacionālā pretošanās fronte, kas vadīja pretošanos Pandžšīrā, sola turpināt cīņu. Pagājušajā nedēļā Kabulā vardarbīgi tika izjaukta sieviešu demonstrācija, kurā aicināja Afganistānā ievērot sieviešu tiesības. Talibi arī pieprasījuši Afganistānas augstskolām nodrošināt, ka sievietes ierodas mācību iestādēs, tērptas nikābos un apmetņos.

Pirmdien no amata atkāpās Igaunijas Veselības departamenta ģenerāldirektors Illars Lanno. Viņš uzņēmās atbildību par jūnijā neatbilstošas temperatūras dēļ sabojātām Covid-19 vakcīnām un citiem medikamentiem.

Pret bijušo Dānijas migrācijas ministri sākta impīčmenta tiesa par apšaubāmiem lēmumiem ierobežot migrāciju, tajā skaitā izšķirt bēgļu ģimenes. Notiesāšanas gadījumā viņai draud naudas vai cietumsods.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu