Nevakcinēto pandēmija • IR.lv

Nevakcinēto pandēmija

Baiba Kļava

Mērķis līdz septembrim pret Covid-19 vakcinēt vismaz 70% iedzīvotāju nav sasniegts, tāpēc strauji augošā saslimstība oktobrī var «lūzuma punktā» novest slimnīcas

Zemā vakcinācijas aptvere Latvijā ļauj vīrusam uzņemt apgriezienus — pagājušajā nedēļā par 73% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, bet par 58% — stacionēto pacientu skaits. Austrumu un Daugavpils slimnīcās jau izsludināts ārkārtas stāvoklis. Straujā pacientu pieauguma dēļ šonedēļ atvērtas Covid-19 nodaļas reģionālajās slimnīcās Valmierā un Rēzeknē, bet drīz tās varētu atvērt arī Jelgavā un Jēkabpilī. 

«Pašlaik esam tikai pašā sākumā,» par vīrusa vilni brīdina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Viņa neslēpj mediķu pārgurumu un vilšanos. «Šis darbs ir smags gan morāli, gan fiziski, un saņemties darīt ļoti smagu darbu, zinot, ka lielākās daļas šo pienākumu varēja nebūt, ja sabiedrībā būtu augstāks vakcinācijas līmenis, — tas nemotivē,» saka Cipule. 

Lai gan vakcīnas ir pieejamas visiem gribētājiem, potēšanās līmenis ir starp zemākajiem Eiropā — tikai Latvijā, Rumānijā un Bulgārijā vakcinēta mazāk nekā puse iedzīvotāju. Kopumā ES pilnībā vakcinēti 70% pieaugušo, turpretim Latvijā — 49%. Tāpēc mediķi brīdina, ka draud pērnās ziemas traģiskais scenārijs.

Ir skaidro, kāpēc vakcinācijas plāns izgāzies un kādas tam ir sekas? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu