Militāri pret «rietumizāciju» • IR.lv

Militāri pret «rietumizāciju»

Jānis Bērziņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

«Tanku kolonna Pleskavas šosejā — tāda operācija, visticamāk, nebūs,» Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Jānis Bērziņš saka par Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību Zapad 2021 iespējamajiem scenārijiem

Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Zapad 2021, kuras oficiāli sāksies 10. septembrī, būs «divas vienā», skaidroja Jānis Bērziņš, kad 3. septembrī runājām tiešsaistē. Otrajā fāzē tās notiks Krievijas rietumdaļā, pie Ņižņijnovgorodas, kas ir gana tālu no Baltijas valstīm un Polijas — viņaprāt, lai demonstrētu, ka to mērķis ir aizsardzība. Taču interesantākais scenārijs paredzēts tai mācību daļai, kura risināsies Baltkrievijā.

«Baltkrievijā mācību mērķis ir tikt galā ar to, ko Krievijas militārajā literatūrā sauc par hibrīdkaru,» Bērziņš saka. Rietumvalstīs, it īpaši pēc Krimas okupācijas 2014. gadā, ar terminu «hibrīdkarš» saprot parastās un netradicionālās karadarbības apvienojumu, kad līdzās militāriem lieto arī tādus karadarbības veidus kā informatīva ietekmēšana, kiberuzbrukumi, iejaukšanās valstu politiskajā procesā un citi. Taču Krievijas stratēģiem termins «hibrīdkarš» nozīmē «rietumizāciju», ko Rietumi esot attīstījuši kā «masu apziņas iznīcināšanas ieroci», Bērziņš skaidro. «Vienkāršoti sakot, viņi definē hibrīdkaru kā «krāsainās revolūcijas» un min arī tā piemērus — Ukraina, Lībija, Ēģipte.»

Mācību plānotāju ieskatā šāda «hibrīdkara» rezultāts esot masu protesti, un tie varot eskalēties līdz militārai agresijai, kad Rietumi «dara visu to, ko viņi paši darīja Ukrainā, — sūta «zaļos cilvēciņus», īpašas vienības, lai rīkotu teroraktus un destabilizētu situāciju». Zapad 2021 scenārija autori, «visticamāk, gaida, ka no Polijas un varbūt arī no Lietuvas nāktu diversanti un speciālo uzdevumu vienības». Atbilde uz to būs, protams, militāra.

Otrajā scenārija daļā plānots izspēlēt, kā nosacītā pretinieka valsts Polārā Republika (vai tātad kāda Skandināvijas valsts?) izmantos nekārtības, kuras acīmredzot no Baltkrievijas būs pārmetušās uz Krieviju, lai uzbruktu Krievijai militāri. Taču Krievija gatavojas nevis parastam sauszemes, bet gan gaisa uzbrukumam — visas pretgaisa aizsardzības sistēmas Krievijā un Baltkrievijā šajās mācībās ir ļoti augstā kaujas gatavībā. Bērziņš secina, ka acīmredzot nosacītā agresorvalsts īstenošot to, ko krievi dēvē par «sestās paaudzes karadarbību» — attālinātu masīvu uzbrukumu Krievijas teritorijai ar raķetēm un augstas precizitātes artilēriju, lai izraisītu arī sociālās jukas. Mācībās plānots pārbaudīt karadarbību arī pilsētas vidē pēc šāda uzbrukuma, līdzīgi tam, ko paši darīja Alepo pilsētā Sīrijā. «Agrāk [citās mācībās] bija vienkārši terorisms — to var saprast, kā grib —, taču tagad ir diezgan skaidrs, ka runa ir par «krāsaino revolūciju» tipa destabilizācijas operācijām. Kā zinām, ļoti aktuāls jautājums Lukašenko.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu