Īstenībai pa pēdām • IR.lv

Īstenībai pa pēdām

Čehu dokumentālajā filmā Tīklā īpaši iekārtotās guļamistabu butaforijās rosās trīs aktrises ar bērnišķīgiem sejas vaibstiem. Viņas sāk vērot prātam neaptverams pedofilu skaits. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Ko nepalaist garām Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā

Kādas attiecības veidojas ar tiem, kas atrodas vismaz šķietamās varas vai autoritātes pozīcijās? Šāds vadmotīvs caurstrāvo daļu Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma. 25. festivāla programma ir skatāma ne tikai ierastajā norises vietā kinoteātrī K. Suns, bet arī bezmaksas seansos portālā Filmas.lv. 

Kinodarbos atainotie vērojumi gan nav tieši attiecināmi uz Latvijas pašreizējo sociālpolitisko kontekstu, bet drīzāk reflektē par varas pārstāvju visatļautību, kas kā viens no Padomju Savienības rēgiem joprojām velkas līdzi vairākām bijušajām PSRS republikām, it īpaši austrumos no Latvijas. Vēl viens visatļautības perēklis ir internets, kur attāluma un anonimitātes aizsegs dod impulsu zemiskai rīcībai. 

Atmaskot necilvēcību

Viena no satraucošākajām, smagākajām, bet arī vērtīgākajām programmas filmām ir čehu režisoru Barboras Halupovas un Vita Klusaka veidotā Tīklā (Caught In a Net). Dokumentālais stāsts ir veidots kā vērienīga slepenā operācija, kas mēģina izgaismot pedofiliju internetā — publiski pieejamajos sociālajos tīklos. 

Kinostudijā iekārtotas trīs pusaudžu guļamistabu butaforijas, kurās uz 10 dienām apmetas trīs īpaši izvēlētas aktrises ar jauneklīgiem, pat bērnišķīgiem sejas pantiem. Viņu spēlētajām varonēm — divpadsmitgadniecēm — tiek izveidoti viltus profili dažādos sociālajos tīklos, lai veiktu eksperimentu, cik pieaugušu vīriešu ar meitenēm sazināsies. Lai arī ir skaidrs, ka uzmanības izrādītāju būs daudz, filmas veidotāju apkopotais skaits — 2458 — ir prātam neaptverams. Pieauguši vīrieši cits pēc cita stāsta, ka viņus nekādi netraucē fakts, ka filmas varones vēl ir bērni, tikpat šokējoša ir arī varmāku nesatricināmība. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu