Covid-19 tests • IR.lv

Covid-19 tests

20
Pauls Raudseps

Latvijas partiju vājums apdraud valsts spējas pārvarēt gan šo, gan citas krīzes

Pandēmija pārbauda valstis un sabiedrības, atklāj to vājās vietas. Tā kļuvusi par aksiomu, kuru skandē gan politiķi, gan analītiķi. Kā iemeslus valsts ēkas siju brakšķēšanai parasti piesauc atsevišķu līderu īpatnības (sk. Trampa aicinājumu dzert balinātāju, lai iznīdētu vīrusu), sabiedrības uzņēmību pret dezinformāciju un viltus ziņām (sk. dziesmu «Pandēmijas nav!» kopkora izpildījumā), vai arī hronisku, ielaistu vājumu valsts pārvaldē un sabiedriskajā sektorā (sk. milzīgo stresu, kas jāpārdzīvo jau gadiem badinātajai Latvijas veselības aprūpes sistēmai).

Retāk pievērš uzmanību politiskās sistēmas īpatnībām, kuras nosaka valsts vadības spējas efektīvi reaģēt uz krīzi. Koalīcijas nesenās svārstības parāda, kādus draudus rada Latvijas partiju vājums.

Pirmā, jau sen novērotā liga ir partiju faktisko līderu vēlme pēc iespējas izvairīties no atbildības par jebkādiem potenciāli nepopulāriem lēmumiem. Kāpēc Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars nekad nav izrādījis pat vismazāko vēlēšanos kļūt par ministru? Tāpēc, ka sēdēt Saeimā un gludi runāt televīzijas kameru priekšā ir daudz vieglāk un rada labākas izredzes tikt pārvēlētam, nekā uzņemties atbildību par valdības neizbēgami dažus sarūgtinošajiem lēmumiem.

Šādai varas atdalīšanai no atbildības ir dziļas saknes. Padomju laikos «politisko līniju» noteica politbirojs, bet otrā līmeņa nomenklaturščiki Ministru padomē skraidīja, kārtoja, risināja. Šo modeli perfekti iemācījās bijušais centrālkomitejas instruktors Lembergs, kurš gandrīz visu vadošo partiju vadītājus, paša vārdiem izsakoties, «drāza kā mazus ezīšus», bet Šleseram Rīdzenes sarunās atzina, ka par premjeru nekādā gadījumā negribētu kļūt: «A nahren man tas vajadzīgs?» Tagad Nacionālā apvienība uz kabinetu sūta Gerhardu, Puntuli un Vitenbergu, kuri pilda partijas uzdevumu, bet nenosaka tās kursu, un mazākā mērogā šādu lomu dalīšanu piekopj arī citas partijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu