Andris Akermanis, Kalnsētas parka entuziasts • IR.lv

Andris Akermanis, Kalnsētas parka entuziasts

Festivāla Saldus Saule rīkotājs un mūziķis Andris Akermanis paša izveidotajā Ērika lapenītē, kas veltīta leģendārajam ģitāristam Ērikam Ķiģelim
Laura Freimane, speciāli Ir

Līdz idejai par Mākslas, mūzikas un mīlestības ceļa izveidi Kalnsētas parkā saldenieku Andri Akermani aizvedusi kāda leģendārā līva Ērika Ķiģeļa fotogrāfija, kas uzņemta šajā parkā. «Kopā ar Ērika brāli Juri sāku meklēt, kur tā vieta varētu būt,» saka Andris. Tas bijis pēdējais punkts, lai beidzot piepildītu izsapņoto, jo doma par parka labiekārtošanu un tā bagātīgās vēstures izcelšanu viņam nav likusi mieru jau sen. Andris sācis pulcināt domubiedrus un atbalstītājus, lai to realizētu. Devies uzrunāt arī uzņēmējus, lai mudinātu iesaistīties dabas takas tapšanā.  

Ideju par takas izveidi Andris gan nesauc par savējo. «Neviena ideja nav mana, neviena ideja nav tava. Ideja nāk pie tiem cilvēkiem, kas to var īstenot,» uzsver saldenieks. Viņa aktivitātes Kalnsētas parka teritorijā nav nekas jauns. Jau vairākus gadus Andris te organizējis tīrīšanas talkas, lai, sagaidot viņa rīkotā festivāla Saldus Saule apmeklētājus, teritorija būtu sakopta. Sākotnēji gan radušās nelielas domstarpības ar valdošo varu. «Ja es piedāvātu sakopt tavu māju, tev arī nepatiktu! Šķistu, ka tur jau viss ir sakopts un tas nav vajadzīgs,» pašvaldības nostāju raksturo saldenieks. Tomēr aktīvistus tas nav apturējis, un viņi vadības nostāju atspēkojuši ar skaidrojumu, ka vienkārši saskata iespēju vietu uzlabot un brīvprātīgi vēlas to izdarīt. Vēlāk takas izveidē aktīvi iesaistījusies arī pašvaldība.

Oficiāli Andra aizgādībā gan šobrīd ir tikai daļa no tās — Ērika lapenīte. Tomēr saldenieks un viņa domubiedri piedalās arī pārējās takas uzturēšanā. Kā nu ne, tieši Andris ir galvenais takas izveides iniciators. Viņš panācis, ka kādreiz neizstaigājamie ceļi kļuvuši par skaistu pastaigu vietu. 

Apkārtējo atsaucība vienmēr bijusi liela — gan takas sākotnējās izstrādes laikā, gan tagad. Daudz brīvprātīgo ziedo līdzekļus un brīvo laiku tās uzturēšanai, palīdz iekārtot un pat sastāda jaunus kokus nolūzušo vietā. «Nezinu kādu citu projektu Latvijā, kur sabiedrība nesavtīgi, brīvprātīgi, bez maksas iet un ar prieku strādā,» norāda Andris. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu