Savas dzīves varonis • IR.lv

Savas dzīves varonis

1
Kaspars Aleksandrs Irbe 1940. gada pavasarī. Foto no privātā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Vēsturnieces Inetas Lipšas izpētīts, šomēnes iznāk Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmatas pirmais sējums. Tas stāsta par geja dzīvi pirmskara un kara laika Latvijā

Vēsturniece Ineta Lipša.
Foto — Ieva Salmane

Pirms septiņiem gadiem tika izdots vēsturnieces Inetas Lipšas pētījums Seksualitāte un sociālā kontrole Latvijā 19141939. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka tieši viņai kolēģis Ainārs Radovics pirms pāris gadiem izstāstīja par harismātiskā jūrmalnieka Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatām — 62 kladītēm, kurās vīrs rūpīgi pierakstījis savas dzīves notikumus un vērojumus no 1927. līdz pat 1996. gadam, cauri laikiem un dažādām politiskajām varām. 

Irbes, pēc profesijas tiesu izpildītāja un aizrautīga baleta, operas mīļotāja, dzīvesstāsts ir unikāls ar to, ka atklāti un krāšņi vēsta par geja dzīvi brīvajā Latvijā, vācu laikā, padomju okupācijā un kādu strēķīti arī atjaunotajā Latvijas valstī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu