Karaliene un vecis • IR.lv

Karaliene un vecis

1
Pauls Raudseps

Stambulas konvencijas pretinieki ciniski uzpūš «genderisma» bubuli

Savulaik cienītās un ietekmīgās teātra kritiķes Lilijas Dzenes nesen publicēto dienasgrāmatu 1961. gada 23. augusta ierakstā lasām: «Vakar Vija [Artmane] zvanīja — Dimiters sitis, gājusi uz Gauju slīcināties vējainā naktī. Vai tad tas neiedos dvēseli viņas tēliem?»

Artmane jau tobrīd bija LPSR Nopelniem bagātā skatuves māksliniece un laika gaitā kļuva par padomju kino superzvaigzni, turklāt ar svaru Komunistiskajā partijā un spēju ietekmēt varas lēmumus un cilvēku likteņus. Taču vīra, aktiera Artūra Dimitera vardarbībai acīmredzot varējusi pretī likt tikai izmisumu. Savukārt sabiedrība Dzenes personā pret šādu brutalitāti izturējās iecietīgi, tajā pat saskatīja kādu labumu.

Šajā īsajā dienasgrāmatas ierakstā sakoncentrēta liela daļa netaisnības, kuru cenšas iznīdēt Eiropas Padomes paspārnē izstrādātā Stambulas Konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Pirms 60 gadiem fiksētais, tātad «tradicionālais» uzskats, ka nevajag celt balsi pret vardarbību ģimenē, Latvijā vēl aizvien ir dzīvs. 2016. gadā Eurobarometer aptauja liecināja, ka 31% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka vardarbība ģimenē ir privāta lieta, kas jārisina ģimenes lokā, un tikai 64% uzskatīja, ka vardarbība ģimenē pret sievietēm ir nepieļaujama. Savukārt ES kopumā tikai 15% uzskatīja, ka vardarbība ir ģimenes privātā lieta, bet 84% — ka tā vienmēr jāsoda. Varmākas šo apkārtējo cilvēku toleranci izmanto. 2014. gada pētījums atklāja, ka 32% Latvijas sieviešu cietušas no partnera fiziskas vai seksuālas vardarbības, kas bija augstākais rādītājs ES.

Tiesa, pēdējos gados pieaugusi gan upuru gatavība meklēt palīdzību, gan policijas gatavība viņas pasargāt, tomēr pārāk daudzas sievietes noteikti vēl aizvien, kā jau «tradicionāli» pieņemts, cieš un klusē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu