Ceļojumi iztēlē un atmiņās • IR.lv

Ceļojumi iztēlē un atmiņās

Lāsmiņa (Diāna Zande) un Ēriks (Uldis Dumpis) filmā Limuzīns Jāņu nakts krāsā
Edīte Tišheizere

Tie īstie ir ceļojumi pašam pie sevis, saka Diāna Zande, aktrise un psiholoģe. Viedi vārdi! Šajos laikos vēl jo noderīgāki: gan mierinājumam par atceltajiem braucieniem un gājieniem, gan rosinājumam domās atgriezties svarīgos laikos un vietās. Šie būs tieši tādi ceļojumi

Aizved mani uz Munameģi! Šo lūgumu katrs kārtīgs latvietis dzird vismaz reizi gadā, kad vasaras saulgriežu rīta panīkumā gadās ieslēgt televizoru, kurā noteikti kādā kanālā rāda Jāņa Streiča leģendāro filmu Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981). Pirms 40 (!) gadiem, kad parādījās šī filma, Lietuva un Igaunija bija gandrīz vienīgās sasniedzamās ārzemes, kur runāja citā valodā un, patukšos veikalus ķemmējot, varēja uzskriet virsū precēm, ko mūspusē būtu velti meklēt. Lietuvā vilināja Šeduvas Velna dzirnavu krogs, savukārt uz ziemeļiem, igauņos, tikpat eksotiska skaņa bija Munameģim. 

Pēc filmas tas kļuva par ekskursantu (arī jau piemirsts vārds, vai ne?) masveida braucienu galapunktu. Tiesa, iekšējā baltiešu sacensībā par dižāko kalnu Gaiziņa piekritēji bija gatavi braukt un norakt nost tos septiņus metrus, par kuriem Munameģis ir augstāks.

Filmā aizvest viņu uz Munameģi prasa mīlīgā seksbumbiņa Lāsma, ko spēlēja Lietišķās mākslas vidusskolas audzēkne Diāna Zande, tobrīd jau arī Tautas kinoaktieru studijā iestājusies. Kinobērns (Diānas tēvs bija izcilais režisors Leonīds Leimanis, arī māte Biruta Zande strādāja Rīgas Kinostudijā) — viņa jau no trīs gadu vecuma bija spēlējusi lielākas vai mazākas lomiņas un pieradusi pie kamerām un aktieriem. 

«Ko man tas Munameģis nozīmēja? Neko!» atminas Diāna. «Scenāriju es biju izlasījusi un nomētājusi, jo tāpat viss bija Streiča galvā. Tikpat labi es varētu teikt: aizved mani kaut kur! Pats Streičs jau droši vien zināja, kāda nozīme bija tam Munameģim. Bet man tajā vasarā palika 17 gadu. Kāds Munameģis?! Pirmoreiz es turp tiku uz saviem 30 gadiem, kad televīzijas raidījuma Horoskopi veidotāji bija sadomājuši daļu uzņemt tajā kalnā.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu