Ar kājām cauri Baltijai • IR.lv

Ar kājām cauri Baltijai

Mārtiņš Galenieks

Mežtaka un Jūrtaka ir nesen izveidoti pārgājienu maršruti, kas šķērso visu Baltiju. Abas veido arī daļu no Eiropas garo pārgājienu tīkla, kas vismaz teorētiski paver iespēju ar kājām aiziet līdz pat Atlantijas okeānam

Meklējot ceļu cauri mežam no Jūrmalas uz Rīgu, es vados pēc zili baltām zīmēm uz koku stumbriem. Tās īpaši noderīgas ir krustcelēs. Katram gadījumam esmu ielādējis telefonā arī failu ar detalizētu pārgājiena maršruta karti no interneta vietnes Baltictrails.eu, kas man pavisam noteikti neļaus apmaldīties. Taču izmantoju to, lai ik pa brīdim noskaidrotu, cik tālu jau esmu aizgājis un kur šobrīd atrodos.

Reizēm uzjundī atmiņas par pazīstamo svētceļnieku maršrutu Svētā Jēkaba ceļu Spānijā, pa kuru reiz divas nedēļas kātoju gar pašu okeāna krastu. Vēl tajos laikos, kad telefonā vienīgā lietotne bija «čūska» un šādas zīmes uz ceļu stabiem, akmeņiem un kokiem bija galvenais orientieris. Tīksminos par domu, ka zili baltais Jūrtakas marķējums, ja es pagrieztos apkārt un dotos pa to pretējā virzienā, patiešām ļoti ilgi ejot, ļautu man nokļūt uz tām pašām takām Spānijā, kur biju toreiz. 

Pirms pāris gadiem Baltijā izveidotā Jūrtaka ir daļa no Eiropas garo distanču pārgājienu maršruta E9. Tas sākas Portugāles pašos dienvidos un, vijoties gar Atlantijas okeāna, Ziemeļjūras un Baltijas jūras krastiem, noslēdzas Narvā Igaunijā. Te, pie Jūrmalas, tā vienlaikus ir arī Mežtaka, kas savukārt ir daļa no E11 — maršruta, kas pa iekšzemi cauri Vācijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas mežiem savieno Hāgu Nīderlandē un Tallinu. Latvijā tā iet pa Abavas senleju, caur Kuldīgu. Bet pie Bigauņciema abas uz brīdi saplūst, lai izietu cauri Rīgai.

Sievietes brašākas gājējas

Uz Igaunijas pusi aiz Rīgas abas takas atkal nošķiras. Jūrtaka turpinās gar jūras krastu, bet Mežtaka aizvijas Gaujas Nacionālā parka virzienā, tad cauri tam uz ziemeļaustrumiem — Valmieru, Api, bet Igaunijai apmet līkumu pa otru pusi, gar Peipusa ezera krastu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu