Darba stundas neskaita • IR.lv

Darba stundas neskaita

2
Iluta Lāce. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce par pašaizliedzīgo darbu saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni. No neliela sadarbības projekta Marta izaugusi par spēcīgu sociālo zīmolu, ko respektē visā Latvijā

Ilutas telefons tajā rītā bija ziņu pilns. Sākumā viņa pat nesaprata, kas notiek, — par kādu atzinību ir runa. Tad internetā atvēra ziņas. Bija 30. aprīlis, par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieci iecelta biedrības Centrs Marta dibinātāja un vadītāja Iluta Lāce. Viņa jutās aizkustināta un pagodināta, kaut arī nekad savu darbu nebija darījusi ordeņa dēļ. 

Kad 2000. gada 5. maijā Iluta pēc Skandināvijas valstu parauga Latvijā izveidoja sieviešu tiesību aizstāvības platformu Marta, valsts un sabiedrības atzinība nerādījās pat sapņos. Tolaik vardarbība pret sievietēm un dzimumu līdztiesības trūkums netika uzskatīti par lielu problēmu — par to publiski vairījās runāt. Bija pietiekami daudz cilvēku, kuri pat domāja, ka šādu problēmu mūsu valstī nav. Centra Marta izveidotāja saskārās ar attieksmi — tev droši vien maksā lielu naudu, lai teiktu, ka problēmas ir! Taču Iluta vēlējās, lai Latvijā darbojas organizācija, kas palīdz vardarbībā cietušām sievietēm mainīt savu dzīvi, kā arī strādā ar cilvēktirdzniecības problemātiku. Viņas mērķis bija dzīvot līdztiesīgā sabiedrībā. 

Varētu runāt par daudzām iniciatīvām, ko šo gadu laikā Centram Marta izdevies ieviest likumos, rīcībpolitikā, dažādās programmās. Piemēram, tagad organizācija vairs «nedzēš tikai ugunsgrēkus», bet attīstījusi tā sauktās preventīvās programmas — darbojas ar jauniešiem, pusaudžiem, arī vīriešiem. «Līdztiesību nevar panākt, strādājot tikai ar atsevišķām sabiedrības grupām,» saka Iluta. «Jāstrādā ar visām.» 

Patlaban Ilutas Lāces vadītajā organizācijā Rīgā, Liepājā un Rēzeknē strādā apmēram 35 cilvēki. Talkā nāk arī brīvprātīgie. Viena no vadības komandas, Gundega Tentere, stāsta, ka centrs nodrošina gan ekspertīzi, gan mācības — sociālajiem darbiniekiem, tiesībsargājošo institūciju profesionāļiem, jaunatnes darba speciālistiem. «Marta ir nozīmīgs sociālais partneris, respektējams viedokļa līderis politiskajās un publiskajās diskusijās.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu