Cēsīs konkurence saasinās • IR.lv

Cēsīs konkurence saasinās

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Līga Ozoliņa

Jaunajā lielajā Cēsu novadā varētu būt grūti salāgot septiņu apvienoto pašvaldību intereses, taču iedzīvotāji cer uz labiem ceļiem un darbavietām

Katrs Latvijas pagasts, ciems un pilsēta ir savā ziņā unikāla, tomēr pēc novadu reformas un jauno vietvaru vēlēšanām 5. jūnijā gandrīz visos jaunajos novados būs arī jātiek galā ar daudzām līdzīgām problēmām un izaicinājumiem. Turpinot rakstu sēriju par gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, Ir devās uz topošo Cēsu novadu, kas labi ilustrē lielu daļu no kopējās problemātikas. Te vienā novadā būs jāapvieno daudzas pašvaldības. 

Būs jāmācās sadarboties, jo teikšanu jaunajā domē grib iegūt daudzas partijas un gandrīz visi pievienojamo novadu vadītāji. Turklāt teritorijā, ko fiziski sadala Pleskavas un Valmieras šoseja, būs jāpanāk, lai sadalīti nejūtas iedzīvotāji. Arī darbi, ko iedzīvotāji gaida no jaunās vietvaras, ir līdzīgi kā citur Latvijā.

Interese dubultojas

Cēsu novads, ko patlaban veido Cēsu pilsēta un Vaives pagasts, pēc pašvaldību vēlēšanām būtiski izaugs gan platības, gan iedzīvotāju skaita ziņā. Citviet teritoriālajā reformā apvienošana skar vidēji 2—3 novadus, savukārt Cēsīm pievienosies seši — Amatas, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas novads. Neraugoties uz to, Cēsu pusē reforma tiek uzņemta mierīgi, jo, daudzuprāt, notiek atgriešanās pie vēsturiskā dalījuma vecā rajona robežās.

Tas, ka novadā iekļausies daudz jaunu «spēlētāju», ir veicinājis interesi par nokļūšanu vietvaras vadībā. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017. gadā par varu novadā sacentās piecas partijas, turpretim šoreiz iesniegti 10 saraksti, un uz katru no 19 jaunās novada domes deputātu vietām pretendē desmit kandidātu, vairāk nekā vidēji Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu