Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ķīnas valdības kontrolētie mediji ignorējuši un neko nav ziņojuši par savas tautietes Hlojas Džao triumfu Oskara balvu pasniegšanā — viņa ir tikai otrā sieviete ASV Kinoakadēmijas godalgu vēsturē, kas apbalvota kā gada labākā režisore, bet viņas veidotā filma Nomadu zeme tika atzīta par gada labāko kinolenti. 39 gadus vecā Džao dzimusi Pekinā, studējusi Londonā, bet karjeru veido Holivudā. Nesen uzmanība tika pievērsta kādai režisores intervijai 2013. gadā, kurā viņa Ķīnu raksturo kā «vietu, kur meli ir visās vietās». Foto — Scanpix

Solidarizējoties ar Čehiju, Latvija izraidīs Krievijas militāro atašeju Latvijā Ruslanu Ušakovu, paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Savukārt Lietuva izraidīs divus Krievijas diplomātus, Igaunija — vienu. Čehija vaino Krievijas izlūkdienestu aģentus Vrbetices munīcijas noliktavu spridzināšanā 2014. gadā. Prāga 17. aprīlī izraidīja 18 Krievijas diplomātus un solīja izraidīt vēl ap 60, lai abu valstu vēstniecībās personāla skaits būtu vienāds. Maskava pagājušajā nedēļā izraidīja 20 Čehijas pārstāvjus.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievija atvilks pie Ukrainas robežas pēdējās nedēļās izvietotās karaspēka vienības. Taču tajā pašā dienā Krievija sāka plašas militārās mācības okupētajā Krimā. Pirms tam ES ārpolitikas pārstāvis Žuzeps Borels bija paziņojis, ka Krievija izvietojusi vairāk nekā 150 000 karavīru pie Ukrainas austrumu robežas un Krimā. Paaugstināta Krievijas karaspēka aktivitāte rudenī gaidāma arī netālu no Latvijas robežām, kad septembrī Krievija un Baltkrievija rīkos militārās mācības Zapad-2021.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ikgadējā uzrunā par stāvokli valstī brīdināja Rietumus nepārkāpt sarkano līniju attiecībās ar Krieviju, citādi sekos asimetriska, ātra un skarba pretreakcija. Jebkuru provokāciju organizatori pret Krieviju to nožēlošot tā, kā nekad agrāk, piedraudēja Putins. Lielu daļu runas viņš veltīja cīņai ar Covid-19 un ekonomiskās situācijas uzlabošanai Krievijā. Ārvalstis kritizē Maskavu par opozicionāra Navaļnija ieslodzīšanu un karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

Krievijā pirmdien apturēta opozicionāra Alekseja Navaļnija štābu darbība, jo prokuratūra prasa organizāciju atzīt par ekstrēmistisku. Prokuratūra arī vēlas apturēt citu Navaļnija organizāciju — Korupcijas apkarošanas fonda un Cilvēktiesību fonda — darbību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu