Likumi un sodi — arī internetā • IR.lv

Likumi un sodi — arī internetā

Jānis Vēvers

Kas un par ko atbild digitālajā vidē?

Tālā pagātnē palikuši tie laiki, kad pasaules tīmeklis bija mežonīgo Rietumu moderna versija. Vieta, kur anonīmi izlādēt niknumu, izmēģināt savas iemaņas citu izvešanā no pacietības un darīt citas lietas, ko neatļautos reālajā pasaulē. Šodien digitālo vidi gana nopietni uzrauga dažādas institūcijas un uzvedību tajā reglamentē lērums likumu un noteikumu. Piedraudot kādam internetā, varas iestāžu reakcija būs identiska draudu izteikšanai uz ielas — vizīte policijas iecirknī un, iespējams, apsūdzību izvirzīšana.

Pārkāpumi un atbildība

Par vardarbību saturošu materiālu izplatīšanu, neslavas celšanu, cieņas un goda aizskaršanu, draudēšanu, vajāšanu, rasismu, naida kurināšanu un tamlīdzīgiem pārkāpumiem atbildība iestājas no 14 gadu vecuma un paredzēti dažādi sodi Administratīvās atbildības likumā, Krimināllikumā, Civillikumā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Piemēram, par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu Bērnu tiesību aizsardzības likuma 81. pants paredz naudas sodu līdz 700 eiro. Savukārt par neslavas celšanu internetā var tikt piemērota pat īslaicīga brīvības atņemšana. 

Personas datu aizsardzība

2018. gadā Latvijā stājās spēkā Vispārīgā datu aizsardzības regula, kas beidzot pa īstam pasargā privātpersonu datus no to patvaļīgas izmantošanas. Tagad uzņēmumi vairs nedrīkst no klientiem iegūto tālruņa numuru, e-pasta adresi vai vēl kādus datus nodot citiem komersantiem, nesaņēmuši paša klienta nepārprotamu piekrišanu. Par šo datu nesankcionētu izmantošanu var piemērot naudas sodus līdz pat 20 miljoniem eiro, un vairākās ES dalībvalstīs uzņēmumi jau saņēmuši prāvus sodus. Regulas darbības un bargo sodu dēļ cilvēkus retāk traucē dažādi pakalpojumu sniedzēji, kuri pa telefonu piedāvā savus pakalpojumus. Ja nu tomēr piezvana kāds, kuram neesat devuši savu numuru, jums ir tiesības pieprasīt izdzēst jūsu datus no uzņēmuma datubāzes un sūdzēties Datu valsts inspekcijā. Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums, Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem.

Iepirkšanās interneta veikalos

Pārdodot preces internetā, tirgotājiem jāievēro virkne Patērētāju tiesību aizsardzības likuma (PTAL) un Administratīvo sodu likuma prasību. Piemēram, viens  nosaka, ka pie pārdodamās preces jābūt rakstveida informācijai par preci, ražotāju un pārdevēju. Nedrīkst izplatīt produkciju bez normatīvajos aktos noteiktā marķējuma. Savukārt Administratīvo sodu likums nosaka, ka visiem aprakstiem jābūt arī latviešu valodā. Tāpat PTAL paredz, ka jebkuru internetā iegādātu preci 14 dienu laikā var nosūtīt atpakaļ tirgotājam, ja tā neder, neatbilst gaidām vai vienkārši nepatīk. Iemesls pat nav vajadzīgs, jo šādi ES savulaik tālredzīgi nolēma veicināt patērētāju iepirkšanos interneta veikalos. Pandēmijas laikā tas atmaksājās, jo tagad cilvēki droši var pirkt apģērbu internetā bez piemērīšanas un materiāla pataustīšanas, jo tirgotājam ir pienākums to pieņemt atpakaļ. Ja tirgotājs atsakās pieņemt preci, lai gan neesat to lietojuši, vērsieties pēc palīdzības Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu