Droša un vienkārša saziņa senioriem • IR.lv

Droša un vienkārša saziņa senioriem

Zīmējums — Shutterstock
Jānis Vēvers

Dažas populārākās tērzēšanas programmas ir tik ļoti vienkāršotas, ka videosarunu var sākt ar pāris pieskārieniem ekrānam

Ja pandēmijā vispār iespējams saskatīt kaut ko vērtīgu, tad tā noteikti ir digitālo prasmju uzlabošana. Sākumskolas audzēkņi iemācījās datoru un viedierīces izmantot ne tikai spēlēm, bet arī jēgpilnam darbam. Vidējā paaudze papildināja zināšanas kopstrādāšanas platformu lietošanā, un seniori apguva vizuālu saziņu ar bērniem un mazbērniem, tos nesatiekot. Tiesa, vecākās paaudzes cilvēkiem bieži vien nācies pielāgoties bērnu izvēlētajiem risinājumiem, kas ne vienmēr bijuši parocīgi tieši senioriem, taču vismaz devuši iespēju sasniegt tuviniekus. 

Lai arī digitālajā pasaulē specializētu, tieši vecāka gadagājuma cilvēkiem parocīgu risinājumu nav daudz, daži no universālajiem saziņas rīkiem lietošanā ir ērtāki par citiem. Vecmāmiņām un vectētiņiem nešķiet ļoti ērti darboties ar biznesa pasaulē populārajiem Zoom un MS Teams. Sapulces ieplānošana un ielūguma saites sūtīšana viņu skatījumā ir lieka ķēpāšanās, kurā turklāt var pieļaut kļūdas. 

Daudz prātīgāk izmantot rīku, kurā tikai jāizvēlas sarunas partneris un jāuzspiež uz videozvana ikonas.

Kā izvēlēties atbilstošāko?

Rakstā aplūkotās lietotnes ir ārkārtīgi populāras, tās lieto miljoniem cilvēku, taču tās nepavisam nav vienīgie šāda veida risinājumi. Digitālajos veikalos var atrast desmitiem, pat simtiem alternatīvu. Taču, izvēloties lietotni saziņai, jāpatur prātā, ka tās darbojas kā socializācijas platformas. Proti, vairākums programmu ļauj sazvanīties tikai ar tiem lietotājiem, kuri arī izmanto to pašu programmu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu