Vēl neizpētītas šausmas • IR.lv

Vēl neizpētītas šausmas

Gaiļezera Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kur ārstē Covid-19 pacientus. Foto — LETA
Gunita Nagle

Kāpēc neviens no statistiķiem, pētniekiem un mediķiem neuzņemas salīdzināt pandēmijas laika mirstību Latvijā un citās valstīs

Baisi pierast pie nāves. Taču, gandrīz pusotru gadu dzīvojot Covid-19 apdraudētībā, mēs jau esam pieraduši ik dienu lasīt ziņas, cik Covid-19 slimnieku miruši Latvijā, kaimiņvalstīs, pasaulē. Ik pa laikam kāds no mūsu draugiem vai paziņām pastāsta — ilgu laiku rītu un vakaru zvanīts uz reanimācijas nodaļu cerībā, ka ārstiem izdosies glābt mīļu cilvēku, bet… brīnums nenotika. 

Pasaulē Covid-19 dēļ miruši jau vairāk nekā trīs miljoni cilvēku, Latvijā — vairāk nekā divi tūkstoši. Sabiedrības veselības zinātnē mirstības rādītājs ir viens no pamata standarta indikatoriem, kas ļauj spriest par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz iedzīvotājiem, skaidro Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) vadošā pētniece, asociētā profesore Inese Gobiņa. Tieši tāpēc, ka mirstības dati liecina par pandēmijas slogu, daudzi satraucas, ka, pēc Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, janvārī un februārī Latvijā mirstības rādītājs bija augstāks nekā vidēji Eiropā. 

Taču, kad Ir lūdza Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), veselības zinātnes un slimnīcu speciālistus izvērtēt mirstību Latvijā un citās valstīs, visi kā viens norādīja — mirstības dati ir pārāk sarežģīti paviršam skatījumam, to analīzei vajadzīgi pamatīgi, apjomīgi pētījumi, kādu pagaidām vēl nav. «Vēl būs jāpēta, vai visām nāvēm, kuras šobrīd saistām ar Covid-19 diagnozi, cēlonis ir bijusi šī slimība,» saka asociētais profesors Haralds Plaudis, Austrumu slimnīcas valdes loceklis un ķirurģijas galvenais speciālists. Piemēram, šogad no visiem Austrumu slimnīcā mirušajiem pacientiem 44% ir bijusi saistība ar Covid-19. Vai nu šī slimība ir bijusi galvenais nāves cēlonis, vai nu tā ir bijusi blakus slimība, vai Covid-19 ir izslimots, bet atstājis postošas sekas uz cilvēka veselību. Plaudis to stāsta, lai norādītu — Covid-19 atstāj lielu un vēl neapjaustu iespaidu uz sabiedrības veselību.

Kā speciālisti vērtē mirstības datus pandēmijā, un kas ir secināms no līdzšinējiem pētījumiem un pieredzes? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu