Ulis Vēvers, izglāba cilvēku no apsaldēšanās • IR.lv

Ulis Vēvers, izglāba cilvēku no apsaldēšanās

Ulim Vēveram ir augstākā juridiskā izglītība, bet, kad finanšu krīzē 2008. gadā zaudēja darbu, aizgāja strādāt uz Rīgas pašvaldības policiju
Gunita Nagle

Rīgas pašvaldības policijas policists Ulis Vēvers pats prezīci neatceras ne datumu, ne laiku, kad saņēma izsaukumu par zēnu, kurš Teikas rajonā bez apaviem un virsdrēbēm izskrējis no mājām. Atminas tikai, ka viņam teikts — puika aizskrējis tuvākās viesnīcas virzienā. Ulis ar kolēģi skrējuši pa ielām un meklējuši puiku. 

«Ir! Puiku atradām!» Uļa teiktais saglabājies pie formas tērpa piestiprinātās videokameras ierakstā. Tajā arī fiksēts, ka tas noticis 4. februārī pulksten 2.20 naktī, kad Rīgā gaisa temperatūra bija 13 grādu zem nulles. «Nāc šurp!» ierakstā Ulis saka sniegā gulošajam, bet viņš nekustas, tikai kunkst. Pa rāciju Ulis ziņo, ka nav skaidrs, zēns ir apreibinājies vai viņam psihiskas veselības problēmas, bet «nav labi ar viņu». Policisti izsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un ienes puiku blakus esošajā skolā. Gaidot mediķus, Ulis mierīgā balsī runā ar zēnu: «Viss būs kārtībā. Būs labi! Dakteri izsaucām. Neuztraucies!»

Pēc nepilnas nedēļas sazvanīts, Ulis Ir pastāsta, ka mediķi atbrauca piecu minūšu laikā. Bet bijis skaidrs, ka zēns pēc iespējas ātrāk jānogādā siltumā. «Bija lieli mīnusi, bet viņš gulēja sniegā vasaras drēbēs — zeķēs, plānās biksēs un jaķelē,» atceras Ulis. Zēna vecumu nezina, bet bija acīm redzams, ka pusaudzis, ap gadiem 14—15. Pēc tam Ulis uzzinājis, ka puika bija lietojis apreibinošas vielas, runājis par pašnāvību un aizbēdzis no mājām. Tāpēc arī bijis izsaukums. Pēc pieredzes zina, ka tagad puika un viņa ģimene ir bāriņtiesas uzmanības lokā. 

Kopš 2013. gada, kad Latvijā ar likumu aizliedza izplatīt un arī lietot dažādas sintētiskās apreibinošās vielas, sauktas par spaisiem, narkotiku lietošana jauniešu vidū samazinājusies, novērojis Ulis. «Spaisa laikā visur bija salietojušies jaunieši. Cik daudz invalīdu no tiem laikiem palicis! Bet tagad ir tikai atsevišķi gadījumi,» stāsta UIis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu