Vakcīnu katastrofa • IR.lv

Vakcīnu katastrofa

3
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Foto — Scanpix
© Der Spiegel

Pieaugot dusmām par lēnajām Covid-19 vakcīnu piegādēm, Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena cenšas izvairīties no atbildības. Tā nav pirmā reize viņas politiskajā karjerā

Kad Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena runā par politiku, viņai patīk izvēlēties grandiozus apzīmējumus vispārākajā pakāpē. Vēl pavisam nesen tādā pašā manierē viņa runāja par vakcīnām. Piemēram, novembra beigās jūsmīgi paziņoja par līgumiem, ko Eiropas Savienība parakstījusi ar dažādiem piegādātājiem — jau pavisam drīz eiropieši «saņems visdaudzsološākās vakcīnas pret koronavīrusu». Kad decembrī kļuva skaidrs, ka pirmie ES iedzīvotāji potes sāks saņemt jau tūlīt pēc Ziemassvētkiem, viņa izsūtīja patosa pilnu tvītu: «Šis ir Eiropas laiks!» Kad vakcinācija sākās, politiķe uzrakstīja, ka šis ir «saviļņojošs vienotības brīdis» un «Eiropas veiksmes stāsts».

Tagad fon der Leiena uzvedas uzkrītoši klusāk, jo var izrādīties, ka solītais «veiksmes stāsts» būs lielākā katastrofa viņas politiskajā karjerā. Pašreizējie dati liecina, ka vakcinācijas tempu ziņā ES klibo krietni iepakaļ citām attīstītajām valstīm, ieskaitot Izraēlu, Lielbritāniju un ASV. Vispirms ASV farmācijas milzis Pfizer un tā vācu partneris BioNTech brīdināja Briseli, ka tuvāko nedēļu laikā tiks piegādāts ievērojami mazāk devu, nekā plānots. Bet pēc tam britu un zviedru kompānija AstraZeneca paziņoja, ka līdz marta beigām piegādās tikai 31 miljonu devu gaidīto 80 miljonu vietā. Šie brīdinājumi pārsteidza Komisiju nesagatavotu.

Tajā pašā laikā visā kontinentā sāka pieaugt dusmas: kā tas iespējams, ka viens no turīgākajiem pasaules reģioniem nespēj ātri aizsargāt savus iedzīvotājus no nāvējošas slimības un spiests greizsirdīgi noskatīties, kā citās valstīs tiek galā?

EK priekšniece klusēja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu