Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Sestdien aptuveni 100 Krievijas pilsētās no Maskavas līdz Habarovskai un Vladivostokai notika protesta akcijas pret opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aizturēšanu un ievietošanu izolatorā. Maskavā protestā piedalījās ap 40 000 cilvēku. Policija brutāli vērsās pret demonstrantiem — protesta akcijā kopumā visā Krievijā bija 3,5 tūkstoši aizturēto. Pirmdien Briselē ES valstu ārlietu ministri apsprieda situāciju Krievijā, un Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) aicināja iedarbināt ES sankciju režīmu par cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā. Paredzams, ka ES dalībvalstis par bloka attiecībām ar Krieviju varētu lemt martā. Foto — Scanpix


Pēc zvēresta nodošanas
par 46. ASV prezidentu pagājušajā nedēļā kļuva Džo Baidens. Savā pirmajā runā viņš uzsvēra, ka vienotība ir vienīgais ceļš valsts veiksmīgai attīstībai, un solīja būt prezidents visiem amerikāņiem. Inau­gurācijas ceremonijā varēja piedalīties tikai ierobežots skatītāju skaits, taču klāt bija trīs bijušie prezidenti — Baraks Obama, Bils Klintons un Džordžs Bušs jaunākais. Donalds Tramps ierasties nevēlējās. Ceremoniju pēc nesenā Trampa atbalstītāju iebrukuma Kapitolijā apsargāja
25 000 karavīru.


Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien videokonferencē ar studentiem noliedza Alekseja Navaļnija Pret­korupcijas fonda apgalvojumus, ka viņam pieder miljardus vērta pils Gelendžikā. Nākamajā dienā pēc Navaļnija aizturēšanas fonds publiskoja filmu par Putina pili pie Melnās jūras. Krievijas varas iestādes Navaļniju aizturēja 18. janvārī uzreiz pēc viņa atgriešanās Krievijā no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas specdienestu mēģinājuma viņu nogalināt ar Novičok indi.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute brīvdienās notikušos protestus pret sestdien ieviesto komandantstundu no­sauca par noziedzīgu vardarbību. Policija arestēja vairāk nekā 200 cilvēku.

Pirmdien vakcīnas Moderna ražotājs paziņoja, ka tā darbojas arī pret Covid-19 Lielbritānijas un Dienvidāfrikas mutācijām. Latvija vēl 2400 Moderna devu plāno saņemt 31. janvārī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu