Covid laikā studenti nāk palīgā ārstiem • IR.lv

Covid laikā studenti nāk palīgā ārstiem

3
Olga Holodova uz Austrumu slimnīcas bīstamo infekciju nodaļu pārgāja no neiroloģijas nodaļas, kad kolēģi lūdza palīdzību. Viņa šonedēļ saņēma Covid-19 vakcīnas pirmo devu. Foto no Austrumu slimnīcas fotoarhīva

Jau kopš decembra Covid-19 pacientu skaits slimnīcās pārsniedz tūkstoti. Ārsti un medicīnas māsas strādā pārslodzē. Viņiem nākuši palīgā medicīnas studenti. Pēc Veselības inspekcijas apkopotajiem datiem, līdz janvāra vidum darbam ar Covid-19 pacientiem slimnīcās pieteicies 221 students. Ir šodien stāsta par trim no viņiem – Ingu Arnoldu Apsi, Agati Kristenu Krieviņu un Olgu Holodovu.

«Nevienam nenovēlu tādu nāvi, ar kādu jāmirst kovida dēļ. Esmu lasījis, ka daži domā — viņi nomirst bezsamaņā. Nē, daudzi ir pie apziņas un nespēj ievilkt elpu. Pneimonija plaušaudos ir radījusi tādus bojājumus, ka skābekļa piegāde asinīs ir apgrūtināta. Droši vien sajūta ir tāda, kā plastmasas maisiņu uzvelkot galvā. Cilvēki vienkārši nosmok,» saka Ingus Arnolds Apse, kurš palīdz Stradiņa slimnīcas 14.nodaļā.

Diemžēl Ingus ir pieredzējis arī pacientu nāvi, ne reizi vien. «Ir aizgājuši cilvēki, kuri pirms inficēšanās ar koronavīrusu bija pilnīgi veseli. Pusmūža cilvēki, kuriem nebūtu jāmirst, bet viņi nomira no abpusējas kovidpneimonijas. Arī vecākiem cilvēkiem nav jāmirst kovida dēļ. Esmu dzirdējis sakām: viņi jau bija pietiekami veci. Kur ir cieņa pret dzīvību? Cilvēkiem jāmirst no vecuma, nevis tāpēc, ka kāds ir bijis par slinku uzvilkt masku, uzšķaudījis vai uzklepojis viņiem.»

Savukārt Olga Holodova, kas darbojas Austrumu slimnīcā, atceras, ka visvairāk darba bīstamo infekciju nodaļā viņai bija decembrī — tad daudzi Austrumu slimnīcas mediķi bija inficējušies ar Covid-19. Olga pati nejūtas pārgurusi, bet viņa redz, ka daudzi pieredzējuši mediķi, kas nu jau trīs mēnešus bez atelpas cīnās ar Covid-19, ir uz izdegšanas robežas.

Lasiet vairāk žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (3)

Texan57 21.01.2021. 14.35

Visu cieņu mediķiem, kuriem ar šo sērgu jācīnās. Labi, ka ir tādi pašaizliedzīgi studenti un rezidenti. Vajadzētu domāt, kā viņus pienācīgi atalgot, tas būtu mažkais, ko varam darīt.

+1
0
Atbildēt

0

QAnon 21.01.2021. 15.19

Vai palīgā? Domāju, ka tā ir studentu prakse.

0
0
Atbildēt

1

    Texan57 > altinyildiz 21.01.2021. 16.18

    Gan jau ieskaita arī prakses laiku, tas nemaina būtību – topošie mediķi strādā grūtā un ļoti nepieciešamā darbā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu